Öt emeletről ugratnak a sivatagi freeride-osok

2010.12.06. 22:31
A Red Bull Rampage-t Utahban rendezik, az indulók maguk döntik el, hogyan teljesítik 1500 méteres szintkülönbséget. Aki több trükköt mutat be, nyer, az idei győztesnek a sisakja is elrepedt.

Sivatagban, domboldalakon, négy-öt méter emeletnyit is ugratnak a Red Bull Rampage freeride hegyikerékpáros-verseny résztvevői, az idei győztes sem úszta meg törött sisak és orvosi vizsgálat nélkül.

A rendezvényt 2004-ben betiltották, de két éve újra megrendezik a Utah állambeli Zion Nemzeti Parkban. A szélsőséges időjárási körülményekkel és a sérülésekkel mindenkinek meg kell küzdeni, óriási esések nélkül megúszni kizárt.

A versenyt a snowboardhoz is szokták hasonlítani, itt is a trükkök bonyolultsága alapján osztályoznak, a rajt és a cél között szabad utat kapnak a biciklisek, olyan útvonalon teljesíthetik a távot, amilyenen szeretnék. A szintkülönbség 1500 méter, ha nem esik az eső, könnyebb dolguk van: nem csúsznak annyira a kerekek, a szárazság itt kifejezetten előnyt jelent.

A 2010-es versenyt Cameron Zink nyerte, az amerikainak egy esés után még a sisakja is megrepedt. Az orvosok megnézték, a hatalmas szél és az eső miatt nem tudta rögtön folytani,