Még el se kezdődött, máris két érem oda

2010.12.15. 08:59
A legerősebb csapattal várja a magyar úszóválogatott a rövid pályás vb-t, ahol akár öt aranyérmet is nyerhet. Idén átlag felett szerepeltek a magyar úszók - a világbajnokok nélkül is 6 aranyat hoztak az Eb-ről -, de a vb-program nem hagyta a teljes érvényesülést.

Magyar idő szerint szerda reggel kezdődik a dubaji rövid pályás úszó világbajnokság. A Los Angelesben pszichológia szakos hallgató, Hosszú Katinka 16 órás repülés után csak kedd este érkezett, az átállásra nem maradt ideje, ráadásul 400 vegyesen nem indulhat, mert szerdán a 200 pillangót és a 4x200-as váltót választotta.

A budapesti Európa-bajnokságon mindkét számban aranyérmes volt, 400 vegyesen pedig második a skót Hannah Miley mögött. Képtelenség lenne mindhárom számban elindulnia, és bármennyire is jó formában van – ezt az amerikai bajnokságon győzelmekkel igazolta ezt -, egyet fel kellett áldoznia.

"Az utat nagyrészt alvással, pihenéssel töltöttem, a dolognak ez a része rendben van, azt viszont elképzelni sem tudom, hogy a medencében mi lesz. Korábban nem jöhettem, mert még a reptérre indulás előtt nem sokkal is vizsgáznom kellett az egyetemen. Ilyen helyzetben még életemben nem voltam, hogy szinte egyenesen az uszodába essek be egy világversenyen, az átállást szolgáló megfelelő pihenőnapok nélkül."

"Meglátjuk, mi lesz, zsákbamacskának érzem az egészet, csak reménykedni tudok benne, hogy sikerül jól teljesítenem. Szerdán a versenyprogram igen feszes, délelőtt indulok 200 pillangón és a 4x200-as gyorsváltó tagjaként is, és mindkét számnak még aznap délután meglesz a döntője is, úgyhogy ez kapásból négy kőkemény próbát jelent."

Jakabos Zsuzsa és Hosszú Katinka
Jakabos Zsuzsa és Hosszú Katinka

400 vegyesen az Eb-n győztes Jakabos Zsuzsa így is mindenképp éremesélyes, és ha tartja jó formáját, meg is szerezheti. A váltó pedig most lemérheti, a világban, rövid medencében hol tart. Jakabosnak a 200 pillangót kell kihagynia, pedig a novemberi, eindhoveni Eb-n simán nyerte.

Cseh László mindkét vegyes számban éremesélyes, négyszázon csütörtökön, kétszázon pénteken úszik. Az amerikai Lochte, a tunéziai Mellouli, a szintén amerikai Clary, az osztrák Rogan, a német Deibler, tehát mindenki ott lesz a rajtnál. Rajtuk kívül érdemes lesz figyelni Verrasztó Dávidra is, mert jó formában utazott el Dubajba.

Pénteken versenyez Gyurta Dániel 200 mellen, az ő számában az előzetes nevezés alapján szintén valamennyi nagy rivális indul, bár a japán Kitadzsima novemberi sérülése után nem versenyez, Tomita azonban rajthoz áll.

Verrasztó Evelyn száz és kétszáz vegyesen nyerte a már említett november végi Eb-t, éremre most is jó lehet, igaz, várhatóan Hosszú Katinkával kell versenyeznie. Az ismert ellenfelek (Muffat, Kukors, Ngawati) mellett az olasz Francesca Segat váratlanul előretört.

A 400 gyorson Eb-aranyérmes Mutina Ágnes megbetegedett, lehet, hogy csak a váltóban képes kimagaslót nyújtani.