Nem Phelps, Lochte a világ legjobb úszója

2010.12.20. 19:31
Az úszás mellett modellkedik is a 26 éves Ryan Lochte, aki annál gyorsabb, minél idősebb lesz. Szeret cáparuha nélkül úszni, csúcsokat is döntött Dubajban. Londonban ő nyerhet nyolc olimpiai bajnokságot, beállíthatja Michael Phelps pekingi rekordját.

A dubaji rövid pályás úszó világbajnokságon Ryan Lochte hat arany- és egy ezüstérmet szerzett. A nyitónapon megnyerte a 200 gyorsot, majd három vegyest (100, 200, 400), a 200 hát mellett a vegyesváltóban is első lett

Az amerikai csapat legeredményesebb tagja lett ezzel, Michael Phelps távollétében pedig elsőszámú sztárja.

Bob Bowman, aki Phelps edzője is, már szeptemberben szólt, idén nem Phelps, hanem Lochte a világ legjobb úszója.

Ezt megerősítette David Marsh, az USA másodedzője is. „Lassan a világ legjobb úszója lesz, a fejlődése olyan utat jár be, amelynek úgy tűnik, egyelőre nincs vége. Azt gondolom, még nem is láttunk mindent, amire képes lehet. Az egyik nagy előnye, hogy könnyen edzhető, és a szakmai stáb úgy gondolja, akár nyolc számban is szerezhet aranyérmet."

Lochte egy évvel idősebb, mint Phelps, de úgy tűnik, jobban terhelhető. Már a 2004-es olimpián is bajnok volt a 4x200-as gyorsváltóval, egyéniben a 200 vegyes ezüstérme lett az övé.

Tavaly már megdöntötte Phelps világrekordját 200 vegyesen, idén azt is megmutatta, háromszor is képes csúcsformába lendülni, hiszen 200 vegyesen augusztusban legyőzte Phelpst, majd a Csendes óceáni játékokon, és végül most Dubajban is is aranyakat szerzett.

A rövid pályás vb-n olyan időket úszott, amitől mindenkinek tátva maradt a szája, hiszen a dresszkorszak után ő úszta az első világrekordot 200 vegyesen. Négyszázon is megdöntötte Cseh csúcsát, de az megtévesztő, mert Csehen sem volt szuperdressz, amikor azt úszta (a hosszabb távokon ugyanis hátráltató volt a cáparuha).

Jövőre a sanghaji vb-re biztosan átmenti fantasztikus formáját, a 200 és a 400 vegyes mellett gyaníthatóan 200 gyorson indul. A 200 hát pedig nyilván ezúttal is becsületbeli ügy neki.

"Az ünnepek miatt két-három pihenőnapot adok magamnak, de azután rögtön edzésbe állok, és készülök a júliusi, sanghaji világbajnokságra - Azt még nem tudja, Londonban milyen távokon áll majd rajthoz. - Szeretek versenyezni, mindegy, hogy egy, vagy húsz versenyszámban indulok el. Amíg élvezem az úszást, addig ez egyáltalán nem számít."

200 háton olimpiai bajnok volt Pekingben, a vegyes számokban Phelps mellett Cseh László is megelőzte. London még messze van, de ha Cseh Phelpstől meg is szabadul mondjuk 400 vagy 200 vegyesen, ott lesz helyette Lochte. Igaz, a 200 vegyes ugyanarra a napra szokott esni, mint a 200 hát, ami valamelyest előny az ellenfeleknek.

Ezért fordulnak sokkal jobban az amerikaiak

Az amerikaiak nagyon villogtak rövid pályán, 12 aranyat nyertek. Odaát valamennyi uszodát úgy építettek, hogy a szélessége 25 méter, vagyis keresztben lehet a rövid pályás szezonra edzeni benne. Ebből adódik, hogy az amerikaiak fordulói könnyedek, szinte légiesek, míg a magyarok ettől rendre hátrányba kerülnek. Régóta így van ez, Európában még elég az úszástudás, azzal lehet kompenzálni a hátrányt, a vb-n többnyire már nem.