A MOB dönt a sportpénzek elosztásáról

2010.12.23. 15:02 Módosítva: 2010.12.23. 15:08

Az Országgyűlés a fideszes Bánki Erik, Borkai Zsolt (a MOB elnöke) és Szalay Ferenc javaslatára úgy döntött, januárban az olimpiai mozgalom támogatására vonatkozó indítvány megtétele mellett a Magyar Olimpiai Bizottság tesz javaslatot az állami sporttámogatás elosztási arányaira, illetve dönt az olimpiai mozgalom feladataival összefüggő és a költségvetési törvényben meghatározott állami sportcélú támogatás felhasználásáról, és folyósítja azt.

A változtatást a kormánypártok mellett a Jobbik, valamint az LMP több képviselője is támogatta, az MSZP ellenezte.

A sporttörvény módosításának indoklásában a kormánypárti politikusok azt írták: az ágazat hatékonyabb működése érdekében a magyar sportfinanszírozási rendszer egyes alapelemeinek átalakítása szükséges, elsősorban az olimpiai felkészülés érdekében.

Az indoklás szerint a javaslat visszaadja az olimpia bizottságot köztestületként megillető legfontosabb döntési jogkört az olimpiai felkészülésre szánt sportcélú állami támogatások megítélése és a támogatások folyósítása tekintetében, valamint lehetővé teszi, hogy a MOB a sport egyes stratégiai fejlesztési területeinek támogatásáról is rendelkezhessen. Az egyes szakmai támogatási tételeket a költségvetési törvénynek kell tartalmaznia.

A fideszes politikusok hangsúlyozzák, hogy a sporttámogatási javaslattétel a többi sportköztestület szakmai autonómiáját és gazdálkodási önállóságát nem sérti, a MOB a köztestületek javaslatával összefüggésben koordináló feladatokat lát el.

A törvény január elsején lép hatályba, majd harmincegy nap elteltével hatályát veszti. Átmeneti rendelkezésként azt tartalmazza, hogy a sportköztestületeknek tíz napon belül kell megtenniük támogatási javaslatukat a MOB-nak, amely a törvény hatálybalépésétől számított tizenöt napon belül teszi meg egységes javaslatát. Az indoklás szerint ez garantálja, hogy a londoni olimpiát megelőző utolsó felkészülési évben a sportcélú állami támogatásokról 2011. január közepére egyeztetett - nem kormányzati - javaslat szülessen. 

A SOSZ aggódik

A Sportegyesületek Országos Szövetsége szerint veszélybe kerülhet a működése azzal, hogy a Parlament "a költségvetési előirányzat többszöri
módosítása után" 2011-re elvonta a 3,5 millió forintos éves
támogatását. A SOSZ közleményében "megdöbbenéssel és mély aggodalommal" fogadta a hírt, egyben emlékeztet rá, hogy a támogatást a szövetség a működési költségei fedezésére fordította. A kommünikében az is olvasható, hogy "az utolsó pillanatban megtörtént módosítást forrásteremtéssel indokolta az előterjesztő, ami azért érthetetlen, mert az illetékes minisztérium örömmel számolt be a sportra fordítható források
növekedéséről".
A SOSZ bízik abban, hogy "a kormányzati forráselosztási rendszer átalakítása nem fogja az olimpia előtti évben indokolatlanul megnehezíteni a sportolók felkészülését, az egyesületek és szövetségek működését", továbbá reméli, hogy " a kormány jövőben is számít a több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező ernyőszervezetnek, a Sportegyesületek Országos Szövetségének véleményére, szakmai munkájára, és az ehhez szükséges minimális forrásokat biztosítani is fogja".