Rogge: Jó évet zárt az olimpiai mozgalom

2010.12.24. 11:53

Jacques Rogge megítélése szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a mozgalom minden tekintetben sikeres, jó évet zár 2010-ben. A NOB-elnök, akinek értékelését a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja közölte pénteken, úgy látja, hogy a nyitány a Vancouverben rendezett téli olimpiával kiválóan sikerült.

"A hagyományoknak megfelelően nagyszerű, emlékezetes teljesítményeknek lehettünk tanúi, de a remek versenyszínhelyeken és a város utcáin tapasztalt lelkes hangulat marad Vancouver igazi emléke. Mély együttérzéssel gondolunk Nodar Kumaritasvili tragikus halálára is. A jövőben mindent meg kell tennünk hasonló tragédiák elkerülésére" - szögezte le a grúz szánkósról megemlékezve Rogge, aki méltatta az idei másik fő eseményt, az I. ifjúsági olimpiai játékokat is. Úgy fogalmazott, hogy óriási várakozás előzte meg a versenyeket, s több mint háromezer fiatal ment el Szingapúrba a sport, a kultúra és a nevelés ünnepére.

"Kétszeres erővel küzdünk a sport függetlenségéért. Állhatatosan folytatjuk a doppingellenes harcot, és napirendre tűzzük a fellépést az illegális fogadások ellen, ami a sportban a korrupció melegágya."

"2010 tavaszán eltávozott közülünk Juan Antonio Samaranch, akinek hatása rendkívüli mértékben segítette a mozgalom fejlődését. Arra törekszünk, hogy hozzá hasonló elszántsággal tevékenykedjünk az olimpiai mozgalom érdekében."