Futás és vad lövészet

2010.02.13. 18:39

Aki egyébként is néz biatlont a tévében, annak nem kell elmagyarázni, hogy miért ez messze a legérdekesebb és legizgalmasabb sportág az olimpián. Aki meg nem, az próbálja meg elképzelni a vancouveri biatlonversenyeket mint  egy tizenegyesekkel eldöntött döntőt a focivébén, ahol minden egyes büntető elvégzése előtt a játékosoknak ötször körbe kell szaladniuk a pályát, és csak kilógó nyelvvel állhatnak oda a labda mögé.

A 2010-es téli olimipia biatlonversenyein nyilván sok kis dráma és kaland lesz, a forgatókönyv legfontosabb része viszont a norvég isten, Ole Einar Björndalen búcsúja lesz. Ötszörös olimpiai- és tizennégyszeres világbajnok, akinek ráadásul sokkal több olimpiai aranya is lehetne, ha négy évvel ezelőtt Torinóban nem ég le olyan csúnyán. 2002-ben négy számban is első lett, így ha 2006-ban egy kicsit jobban teljesít, most arról beszélne mindenki, hogy élete utolsó olimpiáján akár minden idők második legeredményesebb sportolójává is válhatna Michael Phelps mögött.

36 évesen Björndalen számára így viszont már csak az a tét, hogy tud-e nyerni újabb aranyat. A legtöbb esélye talán a norvég váltó tagjaként lehet, de mivel a norvégok hagyományosan toronymagas esélyesként is képesek magukat ellőni a váltóban, jobban járhat, ha a 20 kilométeres egyéniben szedi össze magát. Annak a lebonyolítása jobban kedvez a tapasztaltabb és higgadtabb versenyzőknek, így Björndalennek esélye lehet legyőzni a fiatalokat.

Ezen fiatalok között egyébként éppen a honfitárs Emil Hegle Svendsen állhat Björndalen útjába. Rajta kívül az idén nagyon erős osztrákok közül szinte bárki, a mindig jó németek, a jövő embere, az orosz Jevgenyij Usztyugov, a francia Simon Fourcade, valamint a gyakorlatilag hazai pályán versenyző sötét ló, az amerikia Tim Burke esélyes éremre. Bárhogy is alakulnak a versenyek, Vancouverben a biatlon Björndalenről fog szólni. Meg is érdemli a főszerepet.

A nőknél talán valamivel szűkebb az éremre esélyesek köre, és nincs is akkora legenda a mezőnyben, mint Björndalen. A két svéd (a világkupát vezető Helena Jonsson és Anna Carin Olofsson), bármelyik német (de leginkább az alig 23 éves Magdalena Neuner és Kati Wilhelm) és talán valamelyik orosz lehet ott valamelyik számban az első háromban.

A férfiak és a nők egyaránt öt versenyben futnak és lőnek egymás ellen, így szinte minden olimpiai napra jut biatlon. Először magyar idő szerint szombat este a nők indulnak el, a 7,5 kilométeres sprintszámban. Kétszer öt lövés, a hibázóknak büntetőkörök, és ha valakinek a győzelmére tippelni kellene, akkor talán leginkább Neuner.