Két nap alatt két csoda biatlonban

2010.02.15. 00:34 Módosítva: 2010.02.15. 00:41

Akik szeretik a bombameglepetést és a boruló papírformát, remekül szórakozhattak a második vancouveri biatlonversenyen is. Akik viszont annak örülnek, amikor a világ legjobbjai csúcsformában, ideális körülmények közt vívnak egymással pengeéles küzdelmet, azok most joggal idegesek. A férfi 10 kilométeres sprint hasonlóan furán alakult, mint tegnap a nők rövid távja.

Viszont míg a nőknél megmagyarázhatatlan parajelenség volt a szlovák győzelem, vasárnap legalább egy kis logika volt a dologban. Már amennyiben az időjárás szeszélyeit logikának lehet nevezni.

000T TRDV643837

Az mindenesetre elég beszédes, hogy az első tíz helyen végzettek közül egyetlen egy versenyző volt, aki nem az első tizenötben indult. A hóviszonyok a melegnek köszönhetően eleve rosszak voltak, aztán hirtelen rákezdett a hóesés, majd valami vizes latyakféle kezdett zuhogni, ami mind a futást, mind a lövést alaposan megnehezítette.

Persze nem lehet mindent a körülményekre fogni, Björndalen például nem a vacak idő miatt nem nyerte meg hatodik olimpiai aranyát, hanem mert mindjárt a fekvő lövészetben hármat hibázott. Az ifjú orosz titán, Usztyugov is csak magára vethet, amiért állva kétszer vétette el a célt. És nem csak ők, hanem a relatíve jó körülmények közt induló favoritok szinte kivétel nélkül ellőtték magukat.

Az egyetlen, aki megmenekült, a fiatal norvég Emil Svendsen volt, aki csak egyszer hibázott, ám ez is csak az ezüsthöz volt elég. Olimpián sprintszámot csak hibátlan lövészettel lehet nyerni, a kevés tíztalálatos közül végül a 6-os rajtszámmal induló, tök esélytelennek tűnő francia Vincent Jay volt a legmázlistább, és vihette haza a francia csapat első vasárnapi aranyát.

Még Jay győzelménél is nagyobb meglepetés volt a 4-es rajtszámmal, szintén hibátlan lövészettel bronzérmes helyre befutó horvát Jakov Fak szereplése. A kanadai műsorközlőknek nevével tréfás perceket szerző, teljesen outsider horvát harmadik helye alig nagyobb meglepetés, mintha a magyar Tagscherer Imre jött volna be dobogós helyre.

Két ilyen verseny viszont már tényleg elég, mostantól legyenek szívesek a nagyok és az időjárás egyaránt kooperálni. A két keddi üldözőszámban a favoritoknak lesz esélyük javítani. A férfiaknál Svendsen a favorit, de Björndalen és Usztyugov másfél perces hátránya is simán ledolgozható. Elég ebből az őrületből.