Orosz arany női biatlonváltóban

2010.02.23. 22:10

A németek Neuner nélkül esélytelenek voltak, a franciák pedig túl gyengén lőttek. Az orosz nőknek nem volt komoly vetélytársuk.

A keddi 4x6-os női biatlonváltó dobogójára valószínűleg a legtöbben a német-orosz-francia hármast tippelték. Vita legfeljebb csak az érmek színén lehetett.  E három ország sportolónői teljesítettek az egyéni versenyekben a legmegbízhatóbban, így várható volt, hogy a váltóverseny is róluk szóljon.

A papírforma pedig ezúttal be is jött. Az első vancouveri biatlonversenyeken meglepetés meglepetés után született, váltóban viszont még ha az egyik csapattag gyengélkedik is, a többiek jó teljesítménye elég szokott lenni a csúnya leégés elkerüléséhez.

Erről a legtöbbet most a franciák tudnának mesélni, akiknek harmadik embere, Marie Dorin annyira elrontotta az első lövészetét, hogy hiába az ilyenkor öt célra leadható nyolc lövés, mégis két büntetőkört kellett futnia. Szerencséjére csapattársai, különösen a befutó Sandrine Bailly javítottak, és így végül be tudtak jönni a második helyre.

A harmadik hely azoké a németeké lett, akiknél nem indult az eddig két aranyat begyűjtő Magdalena Neuner. Az ő hiányában hiába lőttek egészen jól a többiek, legfeljebb az ezüstéremre volt esélyük.

Az arany ugyanis azé a Szlepcova-Bogalij-Medveceva-Zaiceva összetételű orosz váltóé lett, amely általában csak akkor szokott kikapni, ha feltűnően sokat hibázik, valamelyik ellenfél pedig csúcsformában van. Erre most a hibázó franciák és a Neuner nélkül versenyző németek miatt nem sok esély volt, az összesen öt hibát vétő, büntetőkörre egyszer sem kényszerülő oroszok pedig olimpiai mércével mérve elég simán nyerték a váltóversenyt.

A biatlonversenyek és úgy általában Vancouver egyik hőse, Neuner pedig elgondolkodhat azon, hogy jó döntés volt-e átengedni másnak a német csapatban szereplés lehetőségét. Állítása szerint ő csak meg akarta a sanszot négy társának a diadalra, de így utólag talán okosabb  lett volna inkább háromnak segíteni a győzelemben.