Edina
2 °C
18 °C

Orosz és német arany biatlonban

2010.02.21. 23:01 Módosítva: 2010.02.21. 23:13

Kevés dolog van egy téli olimpián, ami izgalmasabb a tömegrajtos biatlonversenynél. Sőt, úgy általában is kevés dolog van sportokban, ami felérne egy ilyen verseny izgalmaival.

A tömegrajtos összecsapások külön szépsége, hogy maguk a versenyzők is ezeken a legizgatottabbak, hiszen az egymás elleni küzdelem, a szomszédos lőállásokból leadott sorozatok még a legtapasztaltabbak idegeit is kikezdik.

Erről az idegeskedésről a vasárnapi versenyek után a norvég férfiak tudnának a legtöbbet mesélni. A legjobbjuk is csak 13-ik lett, míg az ötszörös olimpiai bajnok Ole Einar Björndalen hét hibával, a teljes mezőny legrosszabb lövőteljesítményét bemutatva a 27-ik helyen végzett.

Az arany azé a Jevgenyij Usztyugové lett, akitől tulajdonképpen mindenki várta, hogy a négy egyéni biatlonszám valamelyikét megnyerje Vancouverben. A fiatal orosz hibátlanul lőtt, elég jól futott, és ez most elég is volt ahhoz, hogy megszerezze pályafutása első olimpiai aranyát. Meglepő lenne, ha ez egyben az utolsó is lenne.

Usztyugovon kívül egyetlen versenyző, a szlovák Pavol Hurajt tudta hibátlanul lefutni a 15 kilométeres távot. A hármat hibázó, viszont kiválóan futó francia Martin Fourcade végül lehajrázta a második helyért, az esélytelenek nyugalmával versenyző Hurajt azonban szemmel láthatóan nagyon boldog volt a bronzérmével is.

A nők 12.5 kilométeres távján a hibátlan lövészet nem volt elég a dobogóhoz. Az erre egyedül képes orosz Olga Medveceva csak negyedik lett a nála rosszabbul lövő, viszont sokkal jobban futó versenyzők mögött.

Az arany azé a a német Magdalena Neuneré lett, akinek egy aranya és egy ezüstje már volt Vancouverből, és aki, ha a német váltó is jól szerepel, az olimpia legeredményesebb sportolója lehet. Neuner ugyan kettőt hibázott, ám így is simán lehajrázta az orosz Olga Zajcevát és a szintén német Simone Hauswaldot.

Biatlon Vancouverben legközelebb kedden lesz, ekkor rendezik a  nők 4x6 kilométeres váltóját.