46 éves orosz uralom ért véget

2010.02.16. 11:47
Hihetetlen sorozat zárult le magyar idő szerint kedd hajnalban Vancouverben: 1964 után először nem szovjet/orosz kettős nyerte a párosok versenyét a műkorcsolyázóknál. A kínai Sen Hszüe, Csao Hung-po fejezte be azt a korszakot, amely Protopopovékkal kezdődött és Rodnyina aranyaival vált teljessé. Grinkovék egy visszatérés után lettek újra bajnokok, majd történetük tragédiával végződött. 2002-ben csak csalással maradt meg a sorozat, Torinóban már jelezték a kínaiak, hogy átveszik a hatalmat.

Kevés olyan egyedülálló sorozat létezik a sportban, amilyen kedd hajnalig az orosz műkorcsolyázóké volt a párosok olimpiai versenyében. 1964 óta, azaz tizenkét olimpián nem adtak másnak aranyat ebben a számban, mint a Szovjetunió, aztán Oroszország képviselőinek. A kínai Sen Hszüe, Csao Hung-po duó nyerte a vancouveri versenyt , ráadásul honfitársaik - Pang Csing, Tung Csien - végeztek mögöttük. A német Aliona Savchenko, Robin Szolkowy kettős harmadik helye azt jelenti, hogy ezúttal még dobogóra sem került a (félig) orosz páros, a Japánban született Juko Kavaguti, Alekszandr Szmirnov kettőse.

A szovjet/orosz sorozat annál is döbbenetesebb, mert a Szovjetunió az 1960-as téli olimpián vett részt először, tehát már a második olimpiájukon magukhoz ragadták az elsőséget, amit mostanáig nem engedtek át.

Egy csodálatos kettős, Ljudmila Belouszova és Oleg Protopopov győzelme nyitotta a sort. Szoros versenyben múlták felül Innsbruckban a Marika Kilius, Hans-Jürgen Bäumler kettőst, aztán a következő években bizonyították, győzelmük nem véletlen vagy manipuláció eredménye volt. A házaspár tökéletes kettős volt a jégen. A műkorcsolyában nagy rivális két városból, Szentpétervárról és Moszkvából származtak és a vezetők nem nézték jó szemmel a későn összeállt párost. Emellett nagyon későn is találtak egymásra, Belouszova 19, Protopopov 22 volt, amikor összeálltak. Protopopovék ötvözték az atletikusságot és a balettot, fejlesztették sportjukat, legemlékezetesebbek halálforgásaik voltak.

Első aranyukkor 28, illetve 31 évesek voltak, a duplázáskor Protopopov már elhagyta a harmincötöt, de ők folytatni akarták. A vezetőik azonban nem engedték őket ki a 72-es olimpiára, így - többek között emiatt is - 1979-ben disszidáltak, 95-ben svájci állampolgárságot kaptak.

Hogy Protopopvék meg tudták-e volna védeni címüket Szapporóban, kétséges, mert 69-ben már kikaptak a vébén a 19 éves Irina Rodnyina és a 21 éves Alekszej Ulanov alkotta másik orosz kettőstől. A páros 72-ben olimpiát is nyert, szorosan a szintén orosz Ljudmila Szmirnova, Andrej Szurajkin párostól. Néhány héttel később Ulanovék megnyerték sorozatban negyedik vébéjüket is. Majd kiderült, hogy Rodnyina látványos örömkönnyei az olimpiai győzelem után valójában végtelen szomorúságból fakadtak. Ő ugyanis már tudta, hogy a világklasszis kettősnek vége: párja beleszeretett a rivális Szmirnovába.

A párosok borultak, de mindenki tudta, Rodnyina az abszolút sztár, így eszeveszett keresés kezdődött. Végül Alekszandr Zajcevre esett a választás, aki nemcsak a férje lett hamarosan Rodnyinának, hanem kétszer olimpiát is nyert vele, 1976-ban, illetve 1980-ban.

Rodnyina így háromszoros olimpiai, tízszeres világbajnok lett, amihez hasonló a műkorcsolyázók közül csak a 20 és 28 között győztes svéd Gillis Grafströmnek, illetve a 28 és 36 között arató másik hatalmas legendának, Sonja Henie-nek sikerült.

A Jelena Valova, Oleg Vasziljev kettősnek egy olimpiai arany jutott, 84-ben, mert két évvel később feltűnt a 14 éves Jekatyerina Gorgyejeva és a 18 éves Szergej Grinkov. 86-ban és 87-ben is világbajnokok lettek Valováék előtt, a 88-as olimpián mind a kilenc pontozó őket látta elsőnek. Egy vébét átengedtek a rivális párnak, majd kettőt megnyertek, aztán összeházasodtak, gyerekük született és elmentek az USA-ba profinak.

Így 92-ben, Albertville-ben egy újabb orosz páros, Natalia Miskutenok és Artur Dmitrijev kettőse állhatott a dobogó tetejére, könnyed győzelmet aratva.

Grinkovék azonban engedélyt kaptak arra, hogy 94-ben Lillehammerben rajthoz álljanak, és simán megszerezték az újabb aranyat, megnyerték a rövidprogramot és a kűrt is. A páros újra profinak állt, de tervezte az újabb olimpiai szereplést. "Minden tökéletes. Túl jó, hogy igaz legyen" - mondta 94-ben egy barátjának Gorgyejeva, majd tragédia történt: Grinkov 95 novemberében egy edzésen összeesett és meghalt. Veleszületett, addig ismeretlen szívelégtelenség végzett vele, 28 éves volt.

A Miskutenok 94-es visszavonulása után egyedül maradt Dmitrijev 26 évesen új párt keresett magának és Okszana Kazakovával 96-ban Eb-t, 98-ban vébét nyert. A naganói olimpián is győzött a páros, ezzel Dmitrijev lett az első férfi, aki két különböző partnerrel aranyat szerzett.

2002-ben is orosz páros lett az első, de ez az olimpiatörténet egyik legnagyobb botrányába került. A Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze kettős azért győzhetett, mert az oroszok megvették a francia pontozó szavazatát. Ez a verseny után nem sokkal kiderült, de a NOB fura döntést hozott: az eredeti győztes megtarthatta érmeit, és aranyat kaptak a mindenki által jobbnak látott kanadaiak is (David Pelettier és Jamie Sale).

Sorozatban nyert öt vébécím után érkezett a 2006-os torinói olimpiára a Tatyana Totmjanyina, Makszim Marinin duó és győzött is, a dobogón viszont már ott toporogtak a kínaiak. A második az a Csang Dan, Csang Hao kettős lett, amelynek női tagja súlyosat bukott a rövidprogramban. Harmadikként a Sen Hszüe, Csao Hung-po kettős végzett, akik már akkor is 27, illetve 32 évesek voltak. A kínai éremmel is történelmet írtak, kedd hajnalban pedig végleg megdicsőültek.