51 évesen olimpikon a mexikói herceg

2010.02.08. 21:14
Tizenhat év kihagyás után Hubertus von Hohenlohe herceg negyedik olimpiájára készül. Az alpesi síelő Liechtensteini sarj, de Mexikóban született, így a közép-amerikai ország színeiben versenyez. Igazi életművész, hiszen nemcsak síelő, hanem fotós és popénekes is. Bemutatjuk Eddie, a sas és a jamaicai bobosok méltó vancouveri utódait.

Azt mondja, azért indul még 51 évesen is az olimpián, mert kezdenek eltűnni az egzotikus alpesi sízők, ezt szeretné megakadályozni. A mexikóiként induló Hubertus Rudolph von Fürstenberg-von Hohenlohe-Langenburg, rövidebb nevén Hubertus von Hohenlohe herceg egészen biztosan belefér az egzotikus kategóriába.

hubertus450

Bár liechtensteini hercegi sarj, 1959. február 2-án Mexikóvárosban született, Alfonso of Hohenlohe-Langenburg herceg és Ira of Fürstenberg gyermekeként. Hubertus tízéves koráig Spanyolországban, azután Bécsben nőtt fel. Próbálkozott is az osztrák síválogatottnál, sikertelenül. A családban volt már hagyománya az alpesi sínek: egyik rokona, Max von Hohenlohe (teljes nevén: Max Emanuel Maria Alexander Vicot Bruno de la Santisima Trinidad y Todos los Santos von Hohenlohe-Langenburg) liechtensteiniként 45. volt az 56-os cortinai olimpia lesiklásában.

Hubertus úgy vélte, ha nem osztrákként, akkor mexikóiként lesz esélye és 1981-ben meg is alapította az ország síszövetségét. Abban az évben már Világkupa-versenyen is rajthoz állt, pályafutása során ötször is első tízbe tudott kerülni kombinációban - igaz, volt olyan verseny, ahol ötből lett ötödik. Az olimpiák sem maradhattak ki: 84-ben, 88-ban, 92-ben és 94-ben is rajthoz állt. Legjobb helyezése a 84-es műlesiklásban szerzett 26. hely volt, több mint százfős mezőnyből érte el.

Von Hohenlohe a 80-as évek végéig indult rendszeresen a Világkupa-futamokon, majd az élet más területeire koncentrált, például az Andy Himalaya néven futó popkarrierjére, és a fotós pályafutására. Sajátos képein általában ő is látszódik, de fotózta már Zlatan Ibrahimovicot is.

Az életművész mexikói-osztrák egyébként Liechtensteinben és a spanyolországi Marbellán él. Az alpesi sí Vk-ba 2004-ben tért vissza, ki is jutott a torinói játékokra, de a mexikói olimpiai bizottság nem engedte indulását.

Pontos utalás nincs mostani kijutásának körülményeire, de úgy tudni, Vancouverre sajátosan kvalifikálta magát: rendezett magának egy, a nemzetközi síszövetség (FIS) által hivatalosan elismert versenyt, amelyre nála sokkal jobban rangsorolt sízőket is meghívott. Velük elintézte, hogy annyira ne hajtsák ki magukat, így előttük végezhetett, ezzel jutott a szükséges FIS-pontokhoz.