A halálos baleset után is szánkóztak

2010.02.14. 07:52 Módosítva: 2010.02.14. 07:52
Még a versenyek előtt eldőlt a vancouveri téli olimpia első napjának legfontosabb kérdése: Nodar Kumaritasvili halála után is a tervek szerint rendezték meg a férfi szánkósok versenyét. Svájcé az első arany, Szlovákiáé az első meglepetés, a kanadaiak továbbra sem szereztek első helyet még hazai olimpián, rövidpályás gyorskorcsolyában pedig elmaradt a magyar bravúr. Első napi összefoglaló.

A grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili pénteki halála után felmerült, sportága versenyeit elhalasztják, a férfiak ugyanis rögtön az első versenynapon rajthoz álltak volna a menetrend szerint. A szervezők végül úgy döntöttek, rövidített pályán, de elindul a verseny. Ebben némi meglepetésre az első két futam után csak harmadik a kétszeres bajnok, címvédő olasz Armin Zöggeler.

A 21. téli olimpia első aranya a svájci síugróé, a normálsáncon győztes Simon Ammanné lett. A 2002-ben két elsőséget is szerző Ammann így már háromszoros bajnok, a sportág legnagyobbjai közé lépett: legalább három aranyat csak a finn Matti Nykänen (négy arany, 84, 88) és a német Jens Weissflog (három arany, 84, 94) nyert.

A sportág Világkupa-sorozatában idén is vezető svájci sikere nem volt meglepő, annál inkább váratlan volt a sílövők női sprintversenyében a szlovák Anastazia Kuzmina győzelme, aki országa első téli olimpiai aranyát szerezte meg.

Az utóbbi három évben háromszor összetett világbajnok Sven Kramer torinói ezüstje után a csúcsra ért, férfi 5000 méteren övé lett az első vancouveri gyorskorcsolyás arany. A rövidpályás változatban dél-koreaié az első siker: Li Jung-Szu nyerte az 1500 métert, két honfitársa az utolsó kanyarban lökte ki egymást. Így lett második Apolo Anton Ohno, aki ezzel holtversenyben a legsikeresebb amerikai téli sportoló az olimpiákon.

A nap utolsó aranya is egy amerikainak jutott, Hannah Kearney-nek a síakrobaták mogul számában. A buckasíben a kanadaiak nagyon reménykedtek a címvédő Jennifer Heil győzelmében. Második lett, így Kanada egyelőre harmadik hazai olimpiáján sem szerzett még aranyat.

A női jégkorongtorna A csoportjának második mérkőzésén a házigazda és címvédő Kanada 18-0-ra győzte le Szlovákiát, ilyen nagy különbségű győzelem még nem volt a téli játékokon.

Magyar szempontból az egyik legfontosabbnak ígérkezett az első nap, a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól sokat vártunk. Négy éve két pontszerző helyet is megcsíptek, most a női váltó hasonló meglepetésében reménykedhettünk. A nehéz elődöntő megoldhatatlan feladatnak bizonyult, negyedikként végeztek Huszár Erikáék, akik így a B döntőben szerepelnek majd. Az egyéni számokban Darázs Péter jutott egyedül tovább előfutamából, de az elődöntő volt a végállomás neki 1500-on.