A leggyorsabb volt, de kizárták

2010.02.24. 01:12
A dél-koreai Li Szeung Hun nyerte a férfi gyorskorcsolyázók 10 000 méteres számát. A leggyorsabb azonban nem ő volt, hanem a négy másodperccel sebesebb Sven Kramer, a hollandot azonban pályatévesztésért kizárták. De nem ő, hanem a rossz pályát mutató edzője volt a hibás.

Azt hitte, második vancouveri aranyát szerezte: a holland Sven Kramer beért a célba és diadalittasan a levegőbe csapott a férfi gyorskorcsolyázók 10 000 méteres távjának utolsó párjában. Az edzője és az ellenfelei már tudták, hiábavaló az ünneplés, mert pillanatokon belül ki fogják zárni.

Az 5000 méteren már aranyérmes Kramer ugyanis a táv felénél rosszul váltott, a külső sávban kellett volna továbbhaladnia, de eltévesztette. Ebben azonban döntő szerepet játszott edzője, Gerard Kemkers, aki rossz pályát mutatott neki.

Kramer végigcsinálta a tíz kilométert és csak a beérkezés utáni pillanatban mondta meg neki edzője és koreai ellenfele, hogy mit sem ér négy másodperccel jobb ideje. A 23 éves holland kiakadt, csapkodott, kirugdalta a jégből a kanyarjelző bójákat, a szemüvegét a földhöz vágta.

Idegessége érthető volt, mert ezen a távon is esélyesnek számított, a hiba pillanatában pedig három másodperccel vezetett a dél-koreai Li Szeung Hun előtt. A végén pedig négy másodperccel volt jobb ideje.

"Nagyon dühös vagyok - nyilatkozta a viadal után zaklatottan Kramer, aki az elmúlt években az 5000 és a 10 000 méteren is uralta a mezőnyt. Most viszont végtelenül mérges volt a váltásnál hibázó edzőjére. - Egyértelműen a koncentráció hiánya okozta a hibát, de nem az enyémmel volt baj. Nagyon mérges vagyok rá, és lesz vele egy komoly beszélgetésem."

Az arany így hullott Li Szeung ölébe, aki 5000 méteren ezüstöt szerzett Kramer mögött. A dél-koreai győzelme annál is inkább egyedülálló, hogy csak tavaly váltott a rövidpályás változatról a nagypályás gyorskorcsolyára.

Az ezüst a Kramerrel egy párban haladó orosz Ivan Szkobrevé lett, a harmadik helyen egy holland, a négy évvel ezelőtti győztes, Bob de Jong végzett.