16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Amerikaiak és hollandok a nap lúzerei

2010.02.24. 07:39
Címvédéseket hozott a váltószámokban a keddi program, a biatlonosoknál az orosz nőknek, az északi összetettben az osztrákoknak sikerült a duplázás. Utóbbi győzelem azt jelenti, hogy a Vancouverbe nagy esélyesként érkezett amerikaiak két szám után sem szereztek aranyat, vagyis az északi síszámokban még nem győztek az olimpiákon. Gyorskorcsolyában a hollandok nagy sorozata ért véget 10000 méteren: ehhez az kellett, hogy Sven Kramer pályát tévesztett. A holland előbb ünnepelt, majd tombolt a célban. Vancouver, keddi összefoglaló.

Igazából komoly kihívó nélkül nyerték meg négy év után újra az orosz sílövőnők a 4×6 kilométeres váltót, a keddi első vancouveri számot. A négy évvel ezelőtti csapatból ketten maradtak - Bogalij-Titovec és Zajceva, melléjük jött Szlepcova és Medvedceva. A németek a váltóra kihagyták a legnagyobb sztárt, Magdalena Neunert, így a harmadik hely jutott nekik, az ezüstöt a franciák szerezték meg.

A nap másik váltóaranyát az északi összetettben osztották ki. Itt előzetesen és a Vancouverben tapasztaltak alapján is a Brett Camerota, Todd Lodwick, Johnny Spillane, Bill Demong összetételű amerikaiak számítottak a fő esélyesnek. A síugrást a finnek nyerték, de Lodwickék (akik a tavalyi vébén a sportág három aranyából kettőt begyűjtöttek, a váltóban csak egy fatális hiba miatt nem sikerült ez) alig maradtak le.

A Torinóban a számot megnyerő osztrákok - Bernhard Gruber, David Kreiner, Felix Gottwald, Mario Stecher - a harmadik helyről kezdték a sífutást, hátrányukat gyorsan ledolgozták. Végig együtt haladtak az amerikaiakkal, aztán a harmadik Gottwald már el tudott kicsit lépni Spillane-től. Ezt a hátrányt hiába dolgozta le Demong Stecher ellen, utóbbi magabiztosan húzta be az aranyat a végén - akárcsak 2006-ban.

Az amerikai ezüst nyitva hagyott egy érdekes sorozatot: az USA sportolói 1924 óta képtelenek olimpiai aranyat szerezni az északi síszámokban, vagyis síugrásban, északi összetettben és sífutásban. Vancouverig mindössze egy ezüstre és egy bronzra voltak jók: 24-ben a síugró Anders Haugen lett harmadik (érmét azonban csak ötven évvel később kapta meg), 76-ban pedig egészen váratlanul lett második a sífutó Bill Koch (versenyét egyetlen amerikai újságíró sem látta). Idén az északi összetett válogatott nagy esélyekkel érkezett az olimpiára, egyelőre két ezüstöt szereztek Lodwickék.

Lezárult viszont egy sorozat a férfi gyorskorcsolyázóknál: 98 óta a 10000 méteren a hollandok nyertek. A Vancouverben 5000 méteren már győztes Sven Kramer a célban még azt hitte, most is így lett. Négy másodperccel jobb is volt, mint a dél-koreai Li Szeung Hun, de nem tudta, hogy - edzője hibájából - rosszul váltott pályát, ezért a beérkezés után kizárták. Kramer előbb ünnepelt, majd tombolt.

A férfi alpesi sízők negyedik számában, az óriás-műlesiklásban a tavaly meglepetésre világbajnok Carlo Janka tudott győzni. A svájci az első futamban akkorát ment, hogy a második siklásban már senki sem tudta megfogni. Két norvég ért fel mögé: az első futam után 11., másodjára leggyorsabb Kjetil Jansrud és a szuperóriás-műlesiklásban arany-, a lesiklásban pedig ezüstérmes Aksel Lund Svindal. A szám magyar indulója, Bene Márton a 103 résztvevő, illetve a 81 beérkező közül a 71. lett.

A kedd hozta el az olimpiák történetének első női síkrossz aranyát: hazai siker született a most bemutatkozott számban, a döntőben magabiztos Asleigh McIvoré lett az arany.

A curlingeseknél eldőlt, hogy Kanada, Svédország, Kína és Svájc csapata jutott a női torna elődöntőjébe. Ez lett volna a program a férfiaknál is, de csak a kanadaiak, a norvégok és a svájciak helye biztos. A svéd és a brit válogatott ugyanis azonos mérleggel zárt, így szerdán külön mérkőzést vív a négy közé jutásért a vancouveri téli olimpián.

Az éremtáblázat eleje sűrűsödik: még mindig az USA áll az élen (7 arany, összesen 26 érem), de jönnek a németek (7/23), kicsit leszakadva harmadikak a norvégok (6/17) és a kanadaiak (6/11).

Sebestyén Júlia is bemutatkozott a műkorcsolyában, a negyedik olimpiáján szereplő versenyző a rövid program után a 13. helyen áll. A dél-koreai Kim Ju Na tekintélyes előnnyel vezet, a kanadai Joannie Rochette a harmadik helyen áll. Ő kapta a legnagyob tapsot, vasárnap szívrohamban elhunyt édesanyjáért is korcsolyázott.

A férfi jégkorong tornán alakul a legjobb nyolc mezőnye, a svájciak szétlövéssel verték a fehéroroszokat (3-2), a csehek hosszabbításban a letteket.(3-2) Kanada lelépte a németeket (8-2) A szlovákok 4-3-ra verték a norvégokat.  • Hírek
  • Bankszámla