Amerika már északi síben is a legjobb

2010.02.26. 08:07
A vancouveri téli olimpia csütörtöki versenynapján az éremtáblázat első öt helyén álló nemzetek közül valamennyi szerzett egy aranyérmet, így állandósult a sorrend. A norvég Marit Björgennek megvan a harmadik aranya, ezzel pillanatnyilag ő a legeredményesebb sportoló. Az amerikai Spillane ugyanakkor a harmadik ezüstjét szerezte.

Ha a németek számoltak is azzal, hogy a női óriásműlesiklásban aranyérmet szereznek, arra a legkevésbé, hogy azt a még junior korú Viktoria Rebensburg fogja megtenni. Az októberben múlt húszéves versenyző Világkupa-versenyt még sohasem nyert, az olimpiai pályán viszont a második futamban ő érte el a legjobb időt.

Így a hatodik helyről egészen az első helyig tört előre, a szlovén Tina Maze pedig, aki mindent megpróbált, egy új nyomvonalat választott a pálya alsó szakaszán, négy századdal lemaradt a sikerről. Szlovénia első alpesi aranyérme így nem született meg, de megvan a második vancouveri ezüstje.

Nála is több ezüstje van az északi összetettben versenyző amerikai John Spillane-nek, mert csütörtökön begyűjtötte a harmadikat. Ezúttal a nagysáncról ugrottak , és a sorozatot félbe is kellett szakítani a hátszél miatt.

Amikor újraindították, a legjobb öt, akik utoljára ugrottak, megint hátszelet kaptak, ezzel el is szálltak az esélyeik, hogy az érmekért csatázzanak. Az érmekért ugyanis az osztrák Bernhard Gruber a már említett Spillane, és Bill Demong volt harcban. Ők külön is váltak a mezőnytől, Demong az utolsó emelkedőn otthagyta a többieket, ezzel nemcsak maga, hanem hazája első északi sí első helyét is megszerezte.

Hogy az Egyesült Államoknak ne legyen két aranya, arról a kanadai hokis, Poulin gondoskodott, aki az első harmad végén két góljával eldöntötte a női döntőt.

Megvan az olimpia első háromszoros bajnoka is, a norvég Marit Björgen a váltó tagjaként lett harmadszor a legjobb. Az utolsó váltásnál a norvégok még együtt haladtak az olaszokkal, Björgen azonban hatalmas tempóban vágott neki  távnak, és nagy előnyt csikart ki, amelyiket meg is tartott. A második helyre Németország küzdötte fel magát, a harmadik helyre a nagy esélyes Finnország futott be. A finneknek, olaszoknak továbbra sincs aranyérmük.

Van viszont már a fehéroroszoknak, a férfi síakrobatikában Alekszej Grisin esélyeshez méltón versenyzett, egyszer sem hibázott. Nyolc ével ezelőtti bronzához szerezte ezt az aranyat.

A női műkorcsolyában a kiváló kűrt futó dél-koreai Kim Ju Na szokatlan fölénnyel nyert, több mint húsz pont vert rá a második helyezettre. A japán Aszada Mao megtartotta ezt a pozíciót, a hazai kedvenc, Joannie Rochette-tel szemben, akit most is tombolva köszöntöttek, hiszen édesanyja a verseny előtt pár nappal szívrohamban elhunyt, a versenyző ennek ellenére vállalta a fellépést.

Sebestyén Júlia négy helyet csúszott vissza, így 28 évesen a 17. helyen fejezte negyedik olimpiáját. “Úgy érzem, minden tőlem telhetőt megtettem, és megmutattam, hogy tudok szépeket ugrani” - nyilatkozta, és már azt nagy érdemnek tartotta, hogy tavalyi sérülése után egyáltalán kijutott az olimpiára.

Az Európa-bajnok magyarnak olimpián a nyolcadik volt a legjobb helyezése, a négy évvel ezelőttihez képest egy helyet javított, igaz akkor sokszor elesett.

Jegyzőkönyv:

Győztesek:
alpesi sí, női óriás-műlesiklás:
Viktoria Rebensburg (Németország)
északi összetett: Bill Demong (Egyesült Államok)
sífutás, női 4x5 km-es váltó: Norvégia (Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira, Marit Björgen)
jégkorong, nők: Kanada
műkorcsolya, nők: Kim Ju Na (Koreai Köztársaság)
síakrobatika, férfi ugrás: Alekszej Grisin (Fehéroroszország)

Magyar eredmények:
alpesi sí, női óriás-műlesiklás:
Berecz Anna 42.
műkorcsolya:
Sebestyén Júlia 17.