Az alkatom ideális, fejben kell odaérnem

2010.02.14. 13:06 Módosítva: 2010.02.14. 13:05
Az alpesi síző Berecz Anna egy osztrák sí-szakközépiskolában pallérozódott az elmúlt években. Többször váltott edzőt, ami talán hátráltatta fejlődését, de erőnléte tökéletes, ezért úgy gondolja, nem lehetetlen, hogy közel kerüljön a legjobbakhoz.

Névjegy

14
Berecz Anna
Született: 1988. 09. 04., Budapest
Sportága: alpesi sí
Egyesülete: Fullsport SE Eredményei: vb-35. (szuper-óriásműlesiklás), vb-39. (óriás-műlesiklás)
Versenyszámai Vancouverben: kombináció, lesiklás, szuper-G, óriás-műlesiklás, műlesiklás

"Már nagyon várom az olimpiát, nagyon nagy élmény lesz. Négy éve nem sajnáltam annyira, hogy egy sérülés miatt nem sikerült elindulnom. Furán hangzik, de 21 évesen már jobban át tudom élni, mit jelent ez, mint 17 évesen. Az biztos, hogy nagyon jól fogom magam érezni" - jelentette ki néhány órával a vancouveri elindulás előtt Berecz Anna.

Fullsport SE alpesi sízője mind az öt számban, vagyis kombinációban, lesiklásban, szuper-G-ben, óriás-műlesiklásban és műlesiklásban is rajthoz áll.  Mind közül a műlesiklás mellett a másik technikainak számító szakág, az óriás-műlesiklás áll hozzá a legközelebb.

"Az óriás olyan harmonikus, azért szeretem. Nagyon intenzív edzést igényel, ezt tartják a legnehezebb számnak. Erősnek kell lenni hozzá, kicsik az ívek, amiken síelünk, és mindemellett még gyors is" - áradozott. A gyors számokhoz - lesiklás, szuper-G - az a bátorság kell, amit gyerekkorban kell belenevelni a síelőbe. "Ehhez ez az Überwindung kell. Az a baj, hogy ez a szó németül jön" - szabadkozik, a szótári jelentések közül pedig a legyőzés, felülkerekedés illik leginkább ide.

Anna nem fellengzősségből váltott át a németre egy pillanatra, hanem hat évig egy osztrák iskolába járt, így a síeléssel kapcsolatos kifejezéseket németül használja. Schladmingban, az ismert osztrák síparadicsomban tanult, kereskedelmi szakközépiskolában, amit azonban tökéletesen a síelők időrendjéhez igazítanak: decembertől március elejéig szünet van és a képzés hétévés. Neki viszont egy sérülés miatt több ideje jutott a tanulásra, így hat év alatt elvégezte, tavaly júliusban fejezte be.

Az elmúlt évek mégsem sikerültek tökéletesen, sérülések is hátráltatták és cserélődtek az edzői, hat év alatt öten foglalkoztak vele. Az erőnlétével azonban nincsenek gondjai, mert három éve ugyanaz a kondiedzője, így megerősödött. Ezért úgy gondolja, nincs fényévekre a legjobbaktól.

"Ha lécben is meg tudnám kapni azt a támogatást, amit ők, akkor lenne esélyem a Világkupa legjobb harminca közelébe kerülni. Az alkatom ideális, csak fejben kellene odaérnem. Dehát ez az egész ezen múlik, a legjobbak fejben nagyon jók."

Persze már majdnem olyan, mintha ott lenne, hiszen a Világkupa összes versenyét megnézi, egyelőre a tévében, ha máshogy nem sikerül, akkor felvételről. Azt mondja, ott lehetne a Világkupákon, de a legjobb harmincba egyelőre nincs esélye kerülni, ezért FIS-pontokat sem kapna, márpedig az vb-re, olimpiára csak minél jobb pontszámmal lehet kikerülni.