Ezüstöt bukott az ugratón Pärson

2010.02.18. 02:11 Módosítva: 2010.02.18. 06:12
Valóra váltotta esélyeit az alpesi sí első női számában az amerikai Lindsey Vonn, aki a vancouveri olimpia legnagyobb sztárja lehet. Nehéz volt a pálya, sokan buktak. Anja Pärsonnak az ezüstjébe került az elvétett utolsó ugrató, a csíkszeredai Miklós Edit sokkal rosszabbul járt: kerítésnek ütközött, majd mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Egy hete még kétséges volt, rajthoz tud-e a állni valamennyi számban Vancouverben az alpesi sí női mezőnyének jelenlegi legnagyobb sztárja, az elmúlt két szezonban az összetett Világkupában győztes Lindsey Vonn. Akkor elárulta,sípcsontsérülése miatt napok óta nem tudott edzeni.

Szerdán, a halasztások után végül első női alpesi versenyben, a lesiklásban bizonyította, valóban ő a jelenlegi legjobb síelőnő. Honfitársa, Julia Mancuso nagyszerű időt teljesített, úgy tűnt, még Vonn-nak is nagy feladat lesz a legyőzése. A torinói olimpián hatalmas meglepetésre óriás-műlesiklásban bajnok, tizedikként rajtoló Mancuso 1:44,75 alatt ért le, majdnem egy másodpercet vert rá az addigi legjobbra, az osztrák Elizabeth Görglre.

A 25 éves Vonn tizenhatodikként indult, mindenhol megtalálta az ideális ívet, még az is belefért, hogy a pálya közepén egy kanyar túl szélesre vegyen. A felső szakaszon elért majdnem egymásodperces előnyéből több mint felet megőrzött és gyakorlatilag biztos lehetett benne, hogy pályafutása első olimpiai aranyát szerezte.

Ez csak jóval később lett végleges, mert a férfiakénál nehezebbre sikerült pályán folymatosan jöttek az esések, összesen nyolcan nem fejezték be a versenyt. A legdühösebb a 2006-ban műlesiklásban olimpiai aranyérmes Anja Pärson lehetett: kiválóan jött le, majd az utolsó ugrató nagyon megdobta, elveszette egyensúlyát és bukott. A földön sodródva beért a célba, szinte biztos ezüstje azonban elúszott.

A francia Marion Rolland bukása ellenben tragikomikusra sikerült: elindult a rajból, majd kevesebb, mint tíz méter után oldalára dőlt és véget ért számára a verseny.

A román színekben induló csíkszeredai Miklós Edit sokkal rosszabul járt. Ugyanabban a kanyarban, ahol Vonn is bizonytalan volt, kisodródott, a kerítésnek a csapódott, részben át is szakította azt. Felállt, aztán mégis ápolni kellett, percekig foglalkoztak vele. Majd hordágyra rögzítették és mentőhelikopter vitte el a Lake Louis-i kórházba.

A számban indult Berecz Anna is, aki a negyvenötös mezőnyben 35. lett. A 21 éves alpesi síelőnőnek nem ez a legerősebb száma, inkább a technikai műfajokat kedveli.