Fak szakította meg Kostelicék sorozatát

2010.02.15. 10:47 Módosítva: 2010.02.15. 10:47
Horvátországban a téli sport eddig egyet jelentett a Kostelic testvérekkel, Janicával és Ivicával. Ketten együtt eddig hét olimpiai érmet síeltek eddig össze, vasárnap Jakov Fak lett az első, aki rajtuk kívül a dobogóra állhatott az ország színeiben.

A két alpesi síelő testvér, Janica és Ivica Kostelic előtt nem nagyon léteztek a téli sportok a 91-ben függetlenedett Horvátországban. A húg, Janica kezdte az éremtermelést, 2002-ben négy számában három aranyat (óriás-műlesiklás, műlesiklás, kombináció) és egy ezüstöt (szuper G) szerzett. Négy évvel később, Torinóban megvédte kombinációban szerzett elsőségét, a szuper G-ben újra második lett. Ekkor már csatlakozott hozzá bátyja, Ivica, aki kombinációban lett második.

A Kostelicek hét éremmel állnak tehát, ez Vancouverben is gyarapodhat. Torino óta ugyan térdsérülése miatt vissza kellett vonulnia minden idők legjobb alpesi sízőjének, Janicának, de testvére rajthoz áll most is. Ivica a műlesiklás egyik fő esélyese, egy újabb éremre mindenképp jó lehet.

Vasárnap óta azonban nem csak Kostelic nevű téli érmese van Horcvátországnak. A 22 éves Jakov Fak a férfi biatlonosok 10 kilométeres sprintszámában lett nagy meglepetésre harmadik. A nagy esélyesek sorra elbuktak, a norvég Ole Einar Björndalen négy hibával lőtt. Végül az esélytelennek tartott francia Vincent Jay hozta el az aranyat, Fak harmadik lett.

000T TRDV644977

"Még Jay győzelménél is nagyobb meglepetés volt a 4-es rajtszámmal, szintén hibátlan lövészettel bronzérmes helyre befutó horvát Jakov Fak szereplése - jegyezte meg szakírónk. - A kanadai műsorközlőknek nevével tréfás perceket szerző, teljesen outsider horvát harmadik helye alig nagyobb meglepetés, mintha a magyar Tagscherer Imre jött volna be dobogós helyre."

Valóban, a Világkupában 19 éves kora óta versenyző Fak Vk-futamokon eddig 15.-nél nem végzett még előrébb. Azért a vb-kről van egy érme, 2009-ben egyéniben lett harmadik.