Huszár Erika hatodik 1500 méteren

2010.02.21. 05:16
Akárcsak 2006-ban, Torinóban, a vancouveri olimpián is döntőbe tudott jutni a rövidpályás gyorskorcsolyázó Huszár Erika 1500 méteren, ahol hatodik lett.

Hárman indultak a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók közül a női 1500 méter döntőjében: Huszár mellett a második olimpiáján szereplő Darázs Rózsa és az újonc, 1000 méteren Eb-2. Heidum Bernadett.

Huszár az ötödik futamban indult, többnyire a mezőny közepén helyezkedett, két körrel a vége előtt az ötödik volt, de egyik riválisa ekkor kicsúszott, ő pedig megelőzte - a futam után ráadásul kizárt - a lengyelt, majd a harmadik helyet magabiztosan őrizte a célig.

Heidum futamában végig a mezőny végén korcsolyázott, az utolsó kanyar előtt azonban már harmadik, továbbjutó helyen állt. A kijövetel után belső íven végül - ha csak 11 ezreddel is, de - lehajrázta őt a kanadai Valerie Maltais, így nem került a következő körbe.

Darázs csoportja elején haladt, volt, hogy vezetett is, azonban a végén folyamatosan megelőzték riválisai, látszólag elfáradt, visszacsúszott az utolsó helyre. Ketten kiestek előle, negyedik lett, őt azonban kizárták, bár ennek nem volt jelentősége.

Az elődöntőből Huszár már futamgyőztesként lépett tovább. Az első kör után élre állt, a táv feléhez közeledve azonban visszacsúszott az ötödik helyre, csak a bolgár Jevgenyija Radanova volt mögötte, de nem volt sokkal lemaradva a többiektől. A kanadai Kalyna Roberge váratlanul kicsúszott az egyik kanyarban, így a 26 éves magyar negyedik helyen állt.

Két körrel a vége előtt aztán az 500 méteren Torinóban és Vancouverben is győztes kínai Vang Meng kilökte két ellenfelét. Huszár került az élre, és könnyedén jutott a döntőbe.

A nagy esélyes Vangot kizárták, a két kilökött versenyzőt viszont továbbjuttatták, így a döntő nyolcfős lett.

Huszár a népes mezőny végén haladt a döntőben. A táv közepén azonban az élen haladók közül többen elszámították magukat egy kanyarnál, így a magyar harmadiknak lépett előre. Innen visszaesett, az utolsó kanyarokban azonban sikerült megszereznie a hatodik helyet.

Az aranyérmet olimpiai rekorddal a kínai Csou Jang szerezte meg két dél-koreai, Li Eun Bjul és Park Szeung Hi előtt. A magyar a nyolcfős futamban úgy lett legjobb európai Radanovát (valamint a kanadai Tania Vicentet) megelőzve, hogy egyetlen bukás és kizárás sem volt.

Huszár ezzel pályafutása során másodszor zárt pontszerző helyen, miután négy éve Torinóban ugyanezen a távon negyedik volt.

Rajta kívül csak műkorcsolyázóknak sikerült a téli játékokon kétszer is a legjobb hat közé kerülni: a Rotter Emília, Szollás László és a Nagy László, Nagy Marianna párosnak, a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpárosnak, továbbá Almássy Zsuzsának. Közülük utoljára Regőczyéknek sikerült a pontszerzés.

A magyar helyezettek a téli olimpiákon

ezüstérem (2):
1948, St. Moritz: Kékesy Andrea, Király Ede (műkorcsolya, páros)
1980, Lake Placid: Regőczy Krisztina, Sallay András (jégtánc)
bronzérem (4):
1932, Lake Placid és 1936, Garmisch-Partenkirchen: Rotter Emília, Szollás László (műkorcsolya, páros)
1952, Oslo és 1956, Cortina d,Ampezzo: Nagy László, Nagy Marianna (műkorcsolya, páros)
4. hely (4):
1932, Lake Placid: Orgonista Olga, Szalay Sándor (műkorcsolya, páros) 1936, Garmisch-Partenkirchen: Szekrényessy Piroska, Szekrényessy Attila (műkorcsolya, páros)
1948, St. Moritz: Pajor Kornél (gyorskorcsolya, 10 000 m)
2006, Torino: Huszár Erika (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)
5. hely (4):
1948, St. Moritz: Király Ede (műkorcsolya)
1972, Szapporo: Almássy Zsuzsa (műkorcsolya)
1976, Innsbruck: Regőczi Krisztina, Sallay András (műkorcsolya, jégtánc) 2006, Torino: Knoch Viktor (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)
6. hely (2):
1968, Grenoble: Almássy Zsuzsa (műkorcsolya)
2010, Vancouver: Huszár Erika (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)