Két éve vak volt, most olimpiai bajnok

2010.02.28. 10:06 Módosítva: 2010.02.28. 10:06
A négyesbobok versenyében Steve Holcomb vezette a közel 150-nel száguldó szerkezetet. Az amerikai beépített kontaktlencsével él, de zavarja a versenyzésben a tökéletes látás.

Hatvankét év után szerzett újra olimpiai aranyat amerikai egység bobban. 1948-ban Patrick Henry Martin ért a csúcsra, most Steven Holcomb és csapata - Steve Mesler, Curtis Tomasevicz, Justin Olsen - lett első. Az egyes számú amerikai négyes az első három futamot megnyerte - az első kettőben pályacsúcsot futott, majd javított - az utolsóban a 3. legjobb időt futotta, és négy tizeddel megelőzte a címvédő Andre Lange bobját.

Curtis Tomasevicz, Steve Mesler, Justin Olsen and Steven Holcomb

Az Éjszakai Vonatnak nevezett bob sikere nem hatalmas meglepetés, Holcomb ugyanis tavaly vébét, idén Világkupát nyert. Azonban mégis együlálló, szinte hihetetlen az amerikai bajnoki címe, ugyanis két éve gyakorlatilag megvakult, egy szembetegség miatt semmit sem látott. De úgy is vezette a bobot, sokszor 150-es sebességgel.

"Szerencse, hogy semmi baj nem történt és senki sem sérült meg komolyan. Utólag visszagondolva, ez nem volt a legokosabb a dolog."

A 29 éves bobosnál még 2002-ben fedezték fel a keratoconus nevű szembetegséget, amely a szaruhártyáját támadta meg. 2008-ban tényleg alig látott valamit, ezért már érzésből és emlékezetből vezette a szerkezetet. Akkor sem ügyetlenül, hiszen 2006/07-es szezonban a négyesek összetett Világkupájában második volt, a kettesek között első és az összesített Vk-t is megnyerte.

Hivatásos katona volt, de 2006-ban le kellett szerelnie, 2008-ban pedig úgy döntött, a bobozásnak is vége. Az amerikai válogatott edzője, Brian Shimer rábeszélte a szemműtétre. Előbb vitaminnal és ultraibolya sugárral kezelték a szemét, majd mesterséges lencséket ültetettek be neki.

Az eljárás gyors volt és Holcomb tökéletesen visszanyerte a látását. A kormányos azt állítja, most már profitál a betegségből. Azzal, hogy érzéseire hagyatkozva kellett vezetnie bobot, előnyt élvez azokkal szemben, akik csak a látásukra támaszkodnak. Holcomb olyannyira így érzi, hogy vetélytársaival ellentétben nem cserélgeti a sisakját, hanem olyan fejfedőben versenyez, amelyből alig lát ki. Ugyanis zavarja a tökéletes látás.

"Le kellett tompítanom a látást, kicsit ki kellett iktatnom a szemeimet. Sokkal jobban érzem magam, ha kevesebb információhoz jutok és inkább a megérzéseimre kell hagyatkoznom. Bobot vezetni különleges, semmi máshoz sem hasonlítható dolog. Gyakorlatilag a testem meghosszabbításává lényegül."

Holcomb még jobb lett, a műtét után egy évvel nyert vébét. Első vancouveri versenyén, a kettesek között hatodikként végzett - a társa Curtis Tomasevicz volt -, az amerikai sajtó a négyesek között előrébb várta. Bejött. Győzelme után a New York Times azt írta, ő a lehető legvalószerűtlenebb olimpiai bajnok. Azonban nem szemproblémáira utaltak, hanem arra, hogy szerintük mackós termetével, joviális kerek fejével sokkal inkább ivócimborára emlékeztet, mint sportolóra.