Ki volt Vancouver sztárja?

2010.03.05. 07:13
A háromszoros aranyérmes sífutónő, Marit Björgen? A legeredményesebb férfi, az ugyancsak norvég és sífutó Petter Northug? A már négyszeres bajnok síugró Simon Ammann? Vagy a sokadik nekifutásra győztes alpesi síelő, Bode Miller? Ki volt Vancouver legmeghatározóbb alakja?

Egy olimpiával kapcsolatban mindig meghatározó, hogy volt-e igazán kiemelkedő alakja és ha igen, ki volt az. Azok az olimpiák talán jobban megmaradnak az emberek emlékezetében, amelyekhez kötődik egy nagy egyéniség. Pekingről biztosan sokáig eszünkbe fog jutni Michael Phelps nyolc aranya. Münchenhez örökre kötődik Mark Spitz hét elsősége, a téliek közül pedig elég említeni Lake Placid-et és Eric Heiden öt aranyát, az amerikai hokicsapat csodagyőzelmét.

Vancouverben talán nem volt ennyire kiemelkedő teljesítmény, de akadt néhány egyedülálló sportoló. Az idei téli olimpia legeredményesebbje a sífutónő Marit Björgen volt. A 29 éves norvég megnyerte a sprintet, a 15 kilométeres üldözéses versenyt, a csapattal a 4×5 kilométeres váltót, harmadik volt a tíz kilométeres szabadstílusú versenyben, a női sífutók utolsó távján, 30 kilométeren pedig emlékezetes hajrában csupán centikkel kapott ki a lengyel Justyna Kowalczyktól.

A rövidpályás gyorskorcsolyázó Vang Meng szintén három aranyig jutott, az 500 és az 1000 méteres egyéni szám mellett a 3000 méteres váltóval is a legjobb lett. Utóbbi számban úgy lett aranyérmes, hogy második lett váltója, de az élen végzett dél-koreaiakat percekkel a beérkezés után kizárták. A 25 éves Meng az olimpia után azt mondta, fáradt, a 2014-es szocsi játékokon már nem akar ott lenni.

A férfiak között ugyancsak egy sífutó, a szintén norvég Petter Northug lett a legeredményesebb. Megnyerte az 50 kilométeres egyéni versenyt, a csapatsprintet és a váltóval, valamint a sprintben szerzett egy-egy ezüstöt és bronzot. Northug még csak 24 éves, ez volt az első olimpiája, ha nem lankad, a legnagyobb téli legenda, a nyolcszoros bajnok, tizenkétszeres érmes honfitárs sífutó, Björn Dählie nyomába eredhet.

Az alpesi sí egyetlen vancouveri duplázója lett Maria Riesch. A 25 éves német megnyerte a szuperkombinációt és a műlesiklást is, ezzel felülmúlta az előzetesen meghatározónak várt Lindsey Vonnt. A női sílövők között jutott két aranyig a német Magdalena Neuner, aki a sprintben még kikapott a meglepetésre olimpiak bajnok szlovák Anastasia Kuzminától, aztán az üldözéses versenyt magabiztosan, a tömegstartos számot nagy fölénnyel nyerte meg. (Az már biztos, hogy az Index-olvasók őt látták a legszebbnek szavazásunkon.) A cseh Martina Sáblikova a gyorskorcsolyázók között jutott két aranyig, a 3000 és az 5000 méteren győzött, 1500-on második lett.

Duplázott a kanadai rövidpályás gyorskorcsolyázó, Charles Hamelin is, az ő teljesítményének értékét az növeli, hogy az 500 méteren és a váltóval aratott siker között alig egy óra telt el. A szintén két elsőségig jutó svájci síugró Simon Ammann teljesítményének értékét az növeli, hogy ez volt a harmadik alkalom, hogy valaki meg tudta nyerni egy olimpián a a két egyéni számot. Legutóbb ez neki sikerült, 2002-ben.

Akadtak néhányan, akik nem jutottak több aranyig, de ezzel együtt is meglehetősen nagy nyilvánosságot kaptak, vagy győzelmük valamitől különleges lett. Ilyen a férfi szuperkombinációban első alpesi síelő, Bode Miller története, aki az előző szezon végén már a visszavonulásra gondolt, Vancouverben pedig két legjobb számában ezüstig, illetve bronzig jutott. Szintén síelő és amerikai Lindsey Vonn, aki egy aranyat és egy bronzot szerzett, úgy, hogy a játékok elején még az is bizonytalan volt, sérülése miatt rajthoz tud-e állni. Azonban két éremnél többet vártak tőle, három számban is kiesett, így is nagyon sokat foglalkoztak vele.

Ki volt Vancouver sztárja?

A műkorcsolyázók nem is nyerhetnének egynél több aranyat, mégis előfordult, hogy egyikük volt az adott olimpia legjobbja.

A mostani győztesek közül mondhatnánk ezt az amerikai Evan Lysacekre, aki úgy nyert olimpiát, hogy hazája bajnokságán csak második lett januárban. Emellett azért világbajnoki címvédőként szerepelt Vancouverben és legyőzte az előző olimpián aranyérmes Jevgenyij Pljuscsenkót. Az orosz morgott, amiért a pontozók nem értékelték eléggé négyfordulatos ugrásait, amit Lysacek meg sem próbált előadni.

A nők között győztes Kim Ju Na talán nem ismert annyira a műkorcsolyát nem figyelők között, mint például Katarina Witt volt. De a 19 éves dél-koreai lány országában hihetetlenül népszerű, a Forbes magazin februári listáján a legjobban kereső téli sportoló lett (a hódeszkás Shaun White-tal együtt, nyolcmillió dolláros bevétellel). Sőt, a lap korábban 2009 legbefolyásosabb koreai hírességének nevezte a korcsolyázónőt.

A felsorolás végére egy olyan győztes került, akiről a New York Times azt írta, sokkal inkább emlékeztet ivócimborára, mint olimpiai bajnokra. A négyesbobok között magabiztosan győztes amerikai kormányossal, Steven Holcombbal kapcsolatban ezzel nem érnek véget a furcsaságok: két éve gyakorlatilag megvakult, egy betegség következtében szinte teljesen elvesztette a látását. Majdnem vakon vezette a bobot, aztán megoperálták, egy évvel később vébét, idén Világkupát és olimpiát nyert.  • Hírek
  • Hírek