Itt nem számít a papírforma

2010.02.13. 16:58 Módosítva: 2010.02.13. 16:56
Hiába tudja magáról valaki, hogy a tudása alapján tizedik a mezőnyben, ettől még lehet ötödik és huszadik is - állítja sportágáról Knoch Viktor. A rövidpályás gyorskorcsolyázó 2006-ban ötödik volt Torinóban, most akkor sem lenne csalódott, ha nem érne el hasonlóan kiugró eredményt.

Névjegy

22
Knoch Viktor
Született: 1989. december 12., Pécs Sportág: rövidpályás gyorskorcsolya Egyesülete: Pécsi Korcsolyázó SE Eredményei: olimpiai-5. (2006, Torino, 1000 m), összetett felnőtt Eb-3., 2×felnőtt Eb-2., 2×felnőtt Eb-3., összetett junior vb-2. Versenyszámai Vancouverben: 500 m, 1000m, 1500 m

"Tudom, hogy nagy dolog huszonhat év után magyarként pontszerző helyen végezni a téli olimpián, de más eredményeimre sokkal büszkébb vagyok. Abban a torinói döntőbe kerülésben volt egy kis szerencse is. Bennem például sokkal jobban megmaradt a világbajnokságon elért összetett 11. helyem, de az azóta nyert érmek is ilyenek. Ott állni a dobogón nagyobb érzés, mint olimpián ötödiknek lenni, akkor is, ha épp egy Európa-bajnokságról van szó."

Így idézte fel 2006-ban 1500 méteren szerzett ötödik helyét a rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor. Az eredmény a Sallay, Regőczy jégtáncpáros 1980-as, Lake Placid-i ezüstje óta a legjobb magyar helyezést jelentette a téli olimpiákon. A Torinóban még csak alig tizenhat éves sportoló Vancouverben mindhárom egyéni számban rajthoz áll és megint összehozhat egy kiugró eredményt.

A pécsi születésű Knoch már öt-hat évesen korcsolyázni szeretett volna, de szülei úgy gondolták, ráér még a ránézésre is veszélyes sportággal. Viktor előtt ott volt a példa, tíz évvel idősebb bátyja, Balázs is short trackes volt, sokszoros magyar bajnok és részt vett a 2002-es Salt Lake City-i olimpián.

Az már korábban is látszott, hogy jól mozog, majd a fordulópontot az hozta meg, hogy 2004-ben felkerült a válogatotthoz. Az addigi heti három edzés helyett napi két gyakorlás lett az adag, megerősödött és óriásit fejlődött. Bátyja ekkoriban visszavonulása után újrakezdte a sportot, szeretett volna a 2006-os olimpiára kijutni, aztán egy sérülés miatt ez nem sikerült neki.

01

"Gyakorlatilag az ő helyén jutottam ki Torinóba. Akkor belecsöppentem ebbe az egészbe, az olimpiába, hiszen mindössze annyi volt a célunk, hogy kijussunk. Most decemberben a kvalifikációs versenyeken azért érződött a különbség, hogy most négy évet készültünk és most már voltak elvárások."

A még most is csak húszéves Knoch azt mondja, természetesen jó lenne megismételni a négy évvel ezelőtti eredményeket, ha ez nem sikerül, akkor sem áll meg az élet.

"Ez nem az a sportág, ahol a papírforma bármit is számít. Érzem, hogy hányadik vagyok ez mezőnyben, de ez nem azt jelenti, hogy ott is fogok végezni. Ha tizediknek gondolom magam, attól én még lehet az ötödik, de akár a huszadik is."

Példaként említette, hogy tavaly összetett harmadik volt az Eb-n, idén sem volt rosszabb formában, de ezúttal huszadik lett. Két számban is nagy esélyesnek számított, de egyik esetben kirúgták a korcsolyáját, a bírók pedig nem juttatták tovább (megtehették volna, de azt mondták, csak egy kör ment le, ezért még nem voltak versenyben). A másik esetben rossz pályára került, ahonnan képtelen volt előzni. Pedig a selejtezőben olyan időt futott, amellyel megnyerte volna a döntőt.

Pályabeosztás, lökdösődések, ütközések, vitatható bírói döntések - ezek mind befolyásolhatják az eredményt. A versenyzőn kívülálló okok, Knoch mégis azt mondja, ez egyáltalán nem zavarja.

"Ettől lesz olyan izgalmas az egész, ez inspirál. Ha mindig jó eredményt tudnánk elérni, el is kényelmesedhetnénk, így viszont állandó bennünk a bizonyítási kényszer."

Sokoldalú és technikás

"Sokoldalú versenyző, aki minden távon jó, most már ott tart, hogy nincs gyengéje. Ezer méteren a legjobb, de mindenhol képes jó teljesítményre - kezdte Knoch Viktor jellemzését Telegdi Attila, a magyar short trackesek szövetségi kapitánya. - Nagyon technikás versenyző, aki mozgástechnikájával nagyon sok mindent tud ellensúlyozni. Viktor képes arra, hogy a nagyon jó időket menjen rosszul beállított vagy olyan életlen pengével, amin más csodálkozik, hogy hogyan lehet csúszni."