Meghalt a balesetes grúz szánkós

2010.02.12. 21:33 Módosítva: 2010.02.12. 21:36
Magyar idő szerint péntek este meghalt Nodar Kumaritasvili grúz szánkós, aki a vancouveri téli olimpia pénteki napján az edzésen bukott. Ő a téli olimpiák negyedik halottja.

Először az AP hírügynökség közölte hivatalos forrásra hivatkozva, hogy pénteken a whistleri szánkós-bobos pályán meghalt a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili.

A 21 éves sportoló a pálya alsó szakaszán elvesztette uralmát a szánkó fölött, majd 145 km/órás sebességgel csapódott ki a pályáról. Az esés akkora volt, hogy a szánkós a csatorna oldalánál kialakított magasítás felett szállt ki. Feltehetően ez is dobhatott rajta egyet és Kumaritasvili egy oszlopnak vágódott.

Az orvosi csapat azonnal a fiatal sportoló segítségére sietett, újra kellett éleszteniük. Helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

"Nagyon nehéz higgadtnak maradni. Ez egy szomorú nap - jelentette ki elcsukló hangon Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nem sokkal a tragédia után. - A NOB mély gyászban borult. Itt van egy fiatal sportoló, aki valóra akarta váltani az álmait. Nem találok szavakat arra, ami történt."

"Mély sokkban vagyunk, egyelőre azt sem tudjuk, hogy részt vegyünk-e a megnyitón, vagy az olimpián egyáltalán" - mondta Irakli Japaridze, a grúz delegáció vezetője. Grúzia összesen nyolc sportolóval képviseltette volna magát az olimpián. Így már csak heten vannak. Nem sokkal a megnyitó előtt eldőlt, az ország részt vesz az eseményen.

A szánkósport a legveszélyesebb emberi tevékenységek közé tartozik: a sportolók minden különösebb védőfelszerelés (ezt a funkciót egyedül egy fejvédő tölti be) nélkül siklanak le a jégteknőben, ahol általában 140 kilométeres sebességre felgyorsulnak. Már a szánkózás olimpiai bemutatkozásakor történt egy halálos baleset: a lengyel-brit Kazimierz Kay-Skrzypeski bukott szintén edzésen. A verseny még el sem kezdődött, az a tragédia is a megnyitó előtt esett.

A whistleri létesítmény ebben a veszélyes sportban is a világ leggyorsabb pályájának számít, az olimpiai felkészülés során 12 szánkós sérült meg.

Egy nappal Kumaritasvili halála előtt nem hivalatosan megdőlt a sebességi rekord a whistleri pályán: az osztrák Manuel Pfisternél egy-két tized híján 154 kilométer/órás sebességet mértek. (Nem lett hivatalos rekord, mert edzésen teljesítette ezt.)

A szervezők tájékoztatása szerint gyorsan kivizsgálják, miként lehetne biztonságosabbá tenni a létesítményt. Kumaritasvili egy kanyar utáni egyenes szakaszon repült ki a jégteknőből. A pálya ezen részét lefedték, és a szánkós a tetőt tartó oszlopok egyikének vágódott neki.

Brit Columbia tartomány halottkém irodája, a Királyi Kanadai rendőrség, valamint a Nemzetközi Szánkószövetség is vizsgálatot indított már a halálos baleset okainak felderítésére.

Pulai Imre, aki kenusként (Novák Ferenc párjaként) 2000-ben olimpiai bajnok volt, szánkósként próbált kijutni, így ismeri a whistleri pályát. Pulai azt mondja, jelenleg ez a legnehezebb pálya a világon: a kanyarok nem nehezek, de a gyorsasága miatt nagyon nagy kihívás még a legjobbaknak is.

Valóban, az edzéseken nemcsak a szerencsétlenül járt grúz sportoló, illetve a román versenyzőnő, Violeta Stramaturaru bukott pénteken, hanem borult a sportág jelenlegi legnagyobb sztárja, az olasz Armin Zöggeler is. Pulai megjegyezte, edzéseken természetesen több a bukás, a legjobbak is rendszeresen baleseteznek, mert ilyenkor mindenki többet kísérletezik.

A grúz szánkós a téli olimpiák negyedik halottja: 64-ben az említett szánkós mellett az ausztrál alpesi síelő, Ross Milne is életét veszítette. Azóta egyszer gyászoltak sportolót az olimpián: 92-ben a bemutató sportágként szerepelt gyorsasági síben indult svájci Nicholas Bochatay halt meg. Kumaritasvilihez hasonlóan mindannyian edzésen vesztették életüket.

Az olimpiai szánkós versenyek a tervek szerint már szombaton elkezdődnek: a férfi verseny első két futamát rendeznék ekkor, vasárnap bajnokot is avatnak. A NOB és a vancouveri játékok szervezőbizottsága közép-európai idő szerint szombat este dönt arról, hogy módosítja-e a programot a pénteki tragédia után. Az is elképzelhető, hogy változtatnak a pályán, illetve több edzést iktatnak be.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport