Megnyitó és gyász Vancouverben

2010.02.13. 06:16
Többek között félárbócra eresztett zászlóval, egyperces néma csenddel emlékeztek a pénteken edzésen elhunyt grúz szánkósra, Nodar Kumaritasvilire a vancouveri olimpia megnyitóján, magyar idő szerint szombat hajnalban. A kanadaiak emellett látványos műsorral álltak elő, bár a láng meggyújtásába valami hiba csúszott.

A téli olimpiák történetének első fedett helyszínen tartott megnyitója volt a vancouveri ünnepség. Persze az öböl partján található BC 55 ezres nézőtere miatt alig volt érzékelhető, hogy nem nyitott a létesítmény, akkora volt a tér, mint bármely stadionban.

Egy Vancouvert, illetve a rendezés elnyerését bemutató film volt a nyitány, aztán a kanadai zászló és a ország himnusza következett. Ezután egy rövidebb műsor volt látható, az őslakosokkal, totemoszlopokkal.

Az első valóban jelentős történést a sportolók bevonulása jelentette, akárcsak a nyári játékokon, Görögország nyitotta a sort. Nyolcvankét ország 2632 sportolója vehet részt a 21. téli olimpián. Eggyel kevesebben, mint néhány órával korábban várni lehetett: pénteken, magyar idő szerint este életét vesztette a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili, miután edzés közben kirepült a pályáról és egy oszlopnak csapódott. Országa fontolgatta a visszalépést, végül maradtak és a megnyitó legmegrendítőbb pillanata volt a bevonulásuk. Zászlójukon fekete szalag, ruhájukon fekete karszalag volt látható.

A legnagyobb küldöttség az amerikaiaké, 216 versenyzőjük áll rajthoz Vancouverben, többen vannak mint a házigazda kanadaiak. A házigazdák számára nagy a tét: ez lesz az ország harmadik olimpiai rendezése és hazai pályán eddig nem sikerült aranyat szerezniük. A legkülönösebb csapat a bermudai volt: rövidgatyában flangáltak a felvonuláskor.

Természetesen felvonultak a magyarok is, a tizenhat sportoló előtt a zászlót a negyedik olimpián résztvevő Sebestyén Júlia vihette.

Bryan Adams és Nelly Furtado duettje köszöntötte az olimpikonokat, majd hosszabb műsor jött fejlődéstörténettel, őslakosokkal, juharlevéllel és juharsziruppal, berepülő síelőkkel és a talajra vetített jelenetekkel.

A hosszú előadás után következhettek a hivatalos részek: Jacques Rogge és John Furlong is beszélt, mindketten megemlékeztek az elhunyt grúz sportolóról. Majd Kanada kormányzója, Michelle Jean megnyitotta a játékokat. Bejött az olimpiai zászló is, többek között a filmszínész Donald Sutherland, az F-1-es világbajnok, Jacques Villeneuve és a 48-as olimpia műkorcsolyabajnoka, Barbara Ann Scott kezében. A lobogót az olimpiai himnusz eléneklése közben felhúzták, majd félárbócra eresztették, Nodar Kumaritasvili emlékére. Ezután egyperces néma csenddel is megemlékeztek a szánkósról.

Az olimpiai esküt Hayley Wickenheiser kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kanadai női jégkorongozó mondta el. Már csak egy fontos momentum maradt hátra: az olimpiai láng meggyújtása, amiről a sajtó azt állította, hogy ez a megtiszteltetés az olimpiát játékosként nem nyerő Wayne Gretzkynek jut majd. Nem pontosan így lett, mert a hokis legenda csak ott állt a lánggyújtók, az NBA-kosaras Steve Nash, az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Katriona LeMay Doan és a szintén aranyérmes síelő, Nancy Greene mellett. A stadion közepén, a padlóban lévő kandeláberek (jégoszlopok) egyike nem emelkedett ki, épp Gretzky mellett, így ő ott ált a fáklyával a kezében.

A műsorközlő azt mondta, Gretzky meggyújt egy külső lángot, kiment az arénából, közel öt perc múlva valóban feltűnt Vancouver belvárosában, és ott lobbantotta fel az olimpiai lángot.

"Ez egy roppant bonyolult darabja a teljes elemegyüttesnek, és amint látták, ennek az oszlopnak is szó szerint oda kellett volna táncolnia a helyére, a végső pozíciójába - magyarázta utóbb David Atkins művészeti igazgató. - De közbeszólt a technika ördöge, műszaki hiba következett be, ami tökéletesen működött a ceremónia kezdetén, akkor átmenetileg felmondta a szolgálatot, szerencsére a csapatunk gyorsan rálelt a megoldásra."

Ezzel megkezdődött a 2010-es vancouveri téli olimpia. Az azonban kérdéses, hogyan alakul a program: a megnyitó végén annyit lehetett tudni, hogy az első napon esedékes számok közül a férfi alpesi lesiklást halaszthatják, a grúz sportoló halála után pedig mérlegelnek a szervezők, a NOB, valamint a szánkószövetség.