Primadonnák halálközelben

Alpesi sí

2010.02.15. 16:25
Az alpesi sí a műkorcsolya és a jégkorong mellett a legnépszerűbb téli olimpiai sportág, legjobbjai az olimpiák ünnepelt sztárjai. Talán azért is, mert akár százötven kilométeres sebességgel száguldanak le meredek lejtőkön, minden komolyabb védelem nélkül. Az elemeknek egyik legjobban kitett téli sport, gyakran az időjárás dönt a dobogós helyekről.

Mit?
Vancouverben összesen tíz aranyat osztanak ki az alpesi sízőknek.
Nők:
szuper kombináció, lesiklás, szuper-óriásműlesikás, óriás-műlesiklás, műlesiklás
Férfiak: lesiklás, szuper kombináció, szuper-óriásműlesikás, óriás-műlesiklás, műlesiklás

Hogyan jutnak el az aranyig?
A lesiklásban és a szuper-óriásműlesikásban egy-egy futam alapján avatnak győztest, a leggyorsabb nyer. A műlesiklásban és az óriás-műlesiklásban két-két futamot rendeznek, egy napon, az összesített idő rangsorol. A szuper kombinációban egy lesikló és egy műlesikló futamot kell teljesíteni, itt is összeadják az időket.

Mire figyeljünk?
Mint mindenhol, ebben a sportágban is már specialisták uralják az egyes számokat. Most már ritkán, de előfordul, hogy valaki a gyors és a technikás számokban egyaránt világklasszis. Na, az az igazi nagymenő.

Hol?
Az alpesi versenyeket a Vancouvertől 130 kilométerre található Whistler-Blackbombban bonyolítják le. Minden idők legalacsonyabban fekvő olimpiai helyszíne lesz a maga hatszáz méteren fekvő céljával. A hóval nem lesz gond februárban, a gyakori köd azonban betehet a versenyeknek.

Hogyan?
Az alpesi sízésben négy különböző szakág van, az ötödik kettő ötvözete. Vannak gyors számok - a lesiklás és a szuper-óriásműlesiklás -, illetve technikás műfajok - ezek a műlesiklás és az óriás-műlesiklás. A különbség az, hogy az első kettőben jóval hosszabb pályán sokkal kevesebb kaput tűznek ki a pályát kijelölők, mint az utóbbi kettőben.

A lesiklás a leggyorsabb szám, akár a 140-150 km/h-t is elérheti a végsebesség. A pályán általában van egy ugrató is, ezután hosszan a levegőben szállnak a sízők, ezeke a szakaszok kifejezetten veszélyesek tudnak lenni.

A műlesiklás a legtechnikásabb szakág, sűrű kapukkal: a férfiaknak 55-75-öt kell kikerülniük, a nőknek 40-60-at. Aki kaput téveszt, annak vissza kell mennie az eltévesztett kapu elé, ezzel gyakorlatilag elszáll az esélye egy komoly eredményre.

Az alpesi sí az időjárási elemeknek egyik leginkább kitett téli sport. A feltételek gyorsan változhatnak egy versenyen belül is, ezen sokszor még a dobogós helyek is eldőlhetnek. A lesiklásban különösen nagy kihívás, hogy a nagy szintkülönbség miatt a felső szakaszon mások lehet a hóviszonyok, mint az alsón.

Az alpesi sí a legveszélyesebb sportok egyike, a sportolók komolyabb védelem nélkül száguldanak. A sportágban több halálos baleset is történt már verseny közben, olimpián egyetlen tragédia történt: az ausztrál Ross Milne 1964-ben, edzésen vesztette életét.

Lesz itt magyar?
Igen, lesz három magyar versenyző, Bene Márton, Berecz Anna és Döme Zsófi. Magyar síző még nem végzett dobogón vagy pontszerző helyen az olimpiákon.

Kik csinálják a legjobban?
Az alpesi országok uralják mostanában a leginkább a sportágat: az osztrákok, svájciak, franciák adják a legjobbakat. De a nők meghatározó klasszisa, Lindsey Vonn amerikai, a férfiak egyik legsokoldalúbbja pedig a norvég Aksel Lund Svindal.

Az előző világversenyek győztesei:
Férfiak lesiklás:
Világkupa, 2008/09: Michael Walchhofer (Ausztria)
Világbajnokság, 2009: John Kucera (Kanada)
Olimpia, 2006: Antoine Dénériaz (Franciaország)

Férfiak szuper-óriásműlesiklás:
Világkupa, 2008/09: Aksel Lund Svindal (Norvégia)
Világbajnokság, 2009: Didier Cuche (Svájc)
Olimpia, 2006: Kjetil André Aamodt (Norvégia)

Férfiak óriás-műlesiklás:
Világkupa, 2008/09: Didier Cuche (Svájc)
Világbajnokság, 2009: Carlo Janka (Svájc)
Olimpia, 2006: Benjamin Raich (Ausztria)

Férfiak műlesiklás:
Világkupa, 2008/09: Jean-Baptiste Grange (Franciaország)
Világbajnokság, 2009: Manfred Pranger (Ausztria)
Olimpia, 2006: Benjamin Raich (Ausztria)

Férfiak szuper kombináció:
Világkupa, 2008/09: Carlo Janka (Svájc)
Világbajnokság, 2009: Aksel Lund Svindal (Norvégia)
Olimpia, 2006: Ted Ligety (USA)

Nők lesiklás:
Világkupa, 2008/09: Lindsey Vonn (USA)
Világbajnokság, 2009: Lindsey Vonn (USA)
Olimpia, 2006: Michaela Dorfmeister (Ausztria)

Nők szuper-óriásműlesiklás:
Világkupa, 2008/09: Lindsey Vonn (USA)
Világbajnokság, 2009: Lindsey Vonn (USA)
Olimpia, 2006: Michaela Dorfmeister (Ausztria)

Nők óriás-műlesiklás:
Világkupa, 2008/09: Tanja Poutiainen (Finnország)
Világbajnokság, 2009: Kathrin Hölzl (Németország)
Olimpia, 2006: Julia Mancuso (USA)

Nők műlesiklás:
Világkupa, 2008/09: Maria Riesch (Németország)
Világbajnokság, 2009: Maria Riesch (Németország)
Olimpia, 2006: Anja Pärson (Svédország)

Nők szuper kombináció:
Világkupa, 2008/09: Anja Pärson (Svédország)
Világbajnokság, 2009: Kathrin Zettel (Ausztria)
Olimpia, 2006: Janica Kostelic (Horvátország)

Mi történt az olimpiákon?
Az alpesi sí csak 36-ban mutatkozott be az olimpiákon, de rögtön a legnépszerűbb sportágak egyike lett. A program 52-től 84-ig változatlan volt, három-három női és férfi számmal, 88 óta versenyeznek a jelenlegi formában. Az alpesi sí azon kevés téli sportok egyike, amelyekben a nők egyszerre kezdték az olimpiai részvételt a férfiakkal.