Sokan mondják, nem vagyok normális

2010.02.20. 17:26 Módosítva: 2010.02.20. 17:24
A rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott legszorgalmasabbnak tartott tagja Heidum Bernadett. A váltóval 2009-ben Európa-bajnok short trackes ezer méteren is a földrész legjobbjai közé tartozik. Kérdés, mire lesz ez elég abban a sportágban, ahol az észak-amerikaiak és az ázsiaiak dominálnak.

Névjegy

20
Heidum Bernadett
Született: 1988. május 26., Budapest Sportág: rövidpályás gyorskorcsolya
Egyesülete: Sportország
Eredményei: Európa-bajnok (váltó, 2009), Eb-2. (1000 m, 2010), Eb-3. (1000 m 2009), vb-7. (1000 m, 2009) Versenyszámai Vancouverben: 1000 m, 1500 m, 3000 m váltó

"Már nagyon várom az olimpiát, az eseményt, a hangulatot, azt hogy az országomért versenyezhessek. Legszívesebben már az Eb-ről Vancouverbe utaztam volna" - mondta izgatottan az elutazás előtt Heidum Bernadett, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott egyik olimpiai újonca. A 22 éves Heidum ugyan nem volt ott négy éve Torinóban, de korántsem számít nyeretlen kezdőnek: tavaly Európa-bajnok lett a váltóval, 1000 méteren pedig harmadik lett, utóbbi számban idén már másodikként végzett az Eb-n.

Több csapattársához hasonlóan ő is testvérét követve kezdett el korcsolyázni. Hatévesen ment le először a nagypapájával a műjégre, felfigyeltek rá, és megtanulta az alapokat. Heidum nem sportolt mást korábban, rögtön short trackes lett. Pontosabban kipróbálta magát az egyik kiegészítő sportágban: pályakerékpárosként is junior országos bajnok volt, de maradt a korcsolyázásnál.

"Ehhez a sportághoz lököttnek kell lenni: nem sokan mernek belemenni ötvennel egy kanyarba, úgy, hogy alig véd valami. Sokan mondták már a barátaim közül, hogy nem vagyok normális. Az biztos, hogy adrenalinfüggők vagyunk. Nincs olyan verseny, ahol ne lenne borulás, ütközés. Éppen ezért szerencse is kell. Vagy inkább az, hogy ne legyél balszerencsés."

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

A sorsoláson is rendkívül sok tud múlni ebben a sportágban, éppen ezért nem elérendő helyezést tűzött ki magának az olimpia előtt

"Megyek végig, ha ki tudom magam futni, akkor már elégedett leszek. Ha jobb sorsolást kapok, akkor ezer méteren a tizennyolc közé is bekerülhetek."

Heidum a váltó mellett 1000 méteren és 1500-on indul. Az ezer méter az erőssége, ebben már Európa legjobbjai közé tartozik. Azonban ahogyan általában a sportágban, ezen a távon is az ázsiaiak (koreaiak, kínaiak), illetve az észak-amerikaiak (amerikaiak, kanadaiak) dominálnak. Az őszi négy Világkupa-versenyen rajtuk kívül senki sem jutott a döntőbe. A short trackben azonban bármi megtörténhet, ha valakinek szerencséje is van, sokáig eljuthat - Heidumon pedig semmi sem fog múlni.

Hangyaszorgalommal

"A legtöbb munkát ő végzi a válogatottban. Technikailag talán kevésbé képzett, de ezt kiválóan ellensúlyozza edzésmunkájával. Hangyaszorgalommal gyakorol, az elsőtől az utolsó feladatig mindent pontosan elvégez. És egyre többet dolgozik - írta le a januári Eb-n ezer méteren ezüstérmes Heidumot Telegdi Attila. A szövetségi kapitány egy magánéleti dolgot is kiemelt. - Knoch Viktorral egy párt alkotnak és nagyon jó hatással vannak egymásra. Viktor a technikai, taktikai meglátásaival tud segíteni neki, ő pedig szorgalmával tud példát mutatni."