Törés nélkül megúszta a székely síelőnő

2010.02.18. 21:22 Módosítva: 2010.02.18. 21:22
Tíz percig ápolták, rögzítették a nyakát, majd helikopter szállította el a szerdai vancouveri lesiklóverseny legnagyobb bukásának szenvedő alanyát, Miklós Editet. A román színekben versenyző csíkszeredai síelőnőnek nem tört, nem szakadt semmije, de véget ért az olimpiája.

"Majdnem megismétlődött a grúz szánkós tragédiája" - kommentálta meglehetősen szenzációéhesen a román sajtó a vancouveri női lesiklás legsúlyosabbnak tűnő esését. A 21 éves csíkszeredai alpesi síelő az egyik kanyarban - ott ahol az aranyérmes Lindsey Vonn egyetlen bizonytalanságát bemutatta - óriásit bukott: a levegőbe repült, majd átfordult, a földre zuhant és végül nekisodródott a pályát szegélyező kerítéseknek, az egyiket át is szakította.

Gyorsan kiderült, nem végzetes a baleset, mert Miklós Edit megmozdult, majd lábra is állt. Aztán jöttek az orvosok, és egyre hosszabb ideig ápolták. Tíz percig kezelték, hordágyra került, nyakát rögzítették, majd helikopterrel kórházba szállították. Ekkor ismét úgy tűnt, sérülése súlyos lehet.

"Edit már elhagyhatta a kórházat, saját lábán jött el" - mondta el az Indexnek Miklós Ferenc. A Csíkszeredában élő édesapa hozzátette, lányának nem történt komoly baja, pedig első pillanatban rosszra számított. Edit jobb térdében meghúzódott a szalag, saját maga kezeli, jeges borogatással. Törést, szakadást tehát nem szenvedett, azonban így is másfél hónapos kihagyásra számíthat, vagyis ezzel számára véget ért az olimpia, pedig még a szuper-óriásműlesiklásban és a kombinációban is rajthoz állt volna.

Miklós Ferenctől megtudtuk, lánya hat-hét éves kora óta síel, a közeli csíksomlyói lejtőkön, majd a Hargitán kezdte a sportot. Hat éve Ausztriában készül, évente legalább hét hónapot tölt távol Csíkszeredától. A lesiklás a legjobbja, 2007-ben és 2008-ban hatodik, majd ötödik volt a szakágban a junior világbajnokságon. Többször végzett már pontszerző helyen Világkupa-futamon, a legjobbja eddig egy 26. helyezés a néhány héttel ezelőtti St. Moritz-i szuper G-futamról. A tavalyi világbajnokságon a leisklásban és a szuper G-ben is 18. lett.

"Edit szereti, ha magasan van az adrenalinszintje" - tette hozzá Miklós Ferenc, lánya ugyanis minden extrém dolgot szeret, többek között az enduró motorozást is kipróbálta már.

A francia Rolland nem esett akkorát a szerdai futamon, mint a székely lány - a rajt után mindössze öt métert halad és elesett -, mégis rosszabbul járt, elszakadt a térdszalagja. A lesiklást az amerikai Lindsey Vonn nyerte, pályafutása első olimpiai aranya ez, nem kizárt, hogy Vancouverben továbbiakat szerez mellé. Berecza Anna 35. lett az eredetileg negyvenötös mezőnyben.