Edina
2 °C
18 °C

Féltávon át mosolygott a német bajnok

2010.02.17. 08:23 Módosítva: 2010.02.17. 09:07
Pár század hiányzott ahhoz, hogy egy nap alatt három aranyat ünnepelhessenek a németek, de a gyorskorcsolyázó Jenny Wolf nem tudott nyerni. Két újabb aranyukkal így is vezetik az éremtáblázatot. Kanada, Korea és Svédország is ünnepelhetett.

A téli olimpia negyedik versenynapja a németeké volt, két aranyat is szereztek, átvették a vezetést az éremtáblázaton. A Harvard egyik neves professzora azt jósolta: húsz érem alatt maradnak - az újságokat sokkolta az elemzés -, mivel most kilencnél tartanak, és még lesznek erős számaik, gyanítható, kicsit elszámolta magát a szakember.

De haladjunk időrendben. Magdalena Neuner miután a sprint biatlonban a második lett, az üldözéses versenyt könnyedén nyerte, szinte már féltávnál mosolygott, az utolsó ezer métert pedig fülig érő szájjal tette meg, annyira nem volt rá veszélyes a szlovák Kuzmina. A 23 éves Neuner ezzel olimpiai bajnok is lett, ez az arany hiányzott neki eddig pályafutásából.

Magdalena Neuner (Fotó: Javier Soriano)
Magdalena Neuner (Fotó: Javier Soriano)

Kuzmina három érmet ígért gyerekének, kettőt már megszerzett, formáját tekintve simán teljesítheti az elsõre kissé merésznek látszó ígéretet. A harmadik a francia Brunet lett, aki hibátlanul lőtt.

Jegyzőkönyv

sílövészet, női 10 km-es üldözéses, olimpiai bajnok:
Magdalena Neuner (Németország) 30:16.0 p (2 büntetőkör)
2. Anastazia Kuzmina (Szlovákia) 12.3 mp hátrány (2)
3. Marie Laure Brunet (Franciaország) 28.3 mp h. (0)

Barátja, az irreális viszonyok közt vasárnap olimpiai bajnok Vincent Jay az üldöző versenyben szintén harmadik lett.

Jay a 12,5 kilométeres verseny első két lövészetét hibátlanul megoldotta, utána viszont kétszer is hibázott, így a svéd Björn Ferry, aki sokkal jobb futó, és egy csak egyszer hibázott, a nyolcadik helyről indulva, több mint egy perces hátrányát eltüntette.

Björn Ferry (balra) és Vincent Jay (jobbra) (Fotó: Don Emmert)
Björn Ferry (balra) és Vincent Jay (jobbra) (Fotó: Don Emmert)

A negyedik lövészet után még együtt voltak, mindössze két tized választotta el egymástól őket, Ferry azonban párszáz méter alatt húsz másodperc előnyt csikart ki, és akkor el is döntötte a versenyt. Az osztrák Sumann hatalmas futással és hibátlan lövészettel lett második, a tizenkettedik helyről zárkózott. A norvég Björndalen több mint két perces hátránya ellenére a hetedik helyig tört előre.

Jegyzőkönyv

sílövészet, férfi 12,5 km-es üldözéses, olimpiai bajnok:
Björn Ferry (Svédország) 33:38.4 (1 büntetőkör)
2. Christoph Sumann (Ausztria) 16.5 mp hátrány (2)
3. Vincent Jay (Franciaország) 28.2 mp h. (2)

A másik német arany a szánkópályán született meg, Tatjana Hüfner ugyan az első futam után még csak a harmadik volt, a másodikban mindjárt az élre ugrott, és a folytatásban még növelni is tudta előnyét. Hüfner négy éve  harmadik lett, a 2007-es és a tavalyelőtti világbajnokságot viszont már megnyerte, így egyértelmű favoritnak számított.

Tatjana Huefner (Fotó: Oliver Lang)
Tatjana Huefner (Fotó: Oliver Lang)

A német Bild bemutatásából kiderül, hogy az új bajnok 17 évvel ezelőtt, kilenc évesen kezdte a sportágat, és hálás bátyjának, aki megmutatta neki. Szörfözni és táncolni is szeret, pszichológiai tanácsadó kurzust végzett. “Egyszerűen hihetetlen, ami történt. Csúszás közben is nagyszerűen éreztem magam, itt a célban pedig fantasztikusan.”

Jegyzőkönyv

szánkó, női egyes, olimpiai bajnok:
1. Tatjana Hüfner (Németország) 2:46.524 p (41.760, 41.481, 41.666, 41.617 mp)
2. Nina Reithmayer (Ausztria) 2:47.014 (41.728, 41.563, 41.884, 41.839)
3. Natalie Geisenberger (Németország) 2:47.101 (41.743, 41.657, 41.800, 41.901)

A gyorskorcsolyázóknál elmaradt a német arany, mert Jenny Wolf ugyan világrekorder, nem bírt a koreai Li Szang Hvával. A második futamot ugyan már a német nyerte, összesítésben alulmaradt.

Li Szang Hva (balra) és Jenny Wolf (jobbra) (Fotó: Saeed Khan)
Li Szang Hva (balra) és Jenny Wolf (jobbra) (Fotó: Saeed Khan)

Az utolsó párban ők ketten mentek, és a koreai rögtön tudta, hogy a minimális veresége után ünnepelhet. Ezt hatalmas zokogással tette.

Jegyzőkönyv

gyorskorcsolya, női 500 m, olimpiai bajnok:
Li Szang Hva (Koreai Köztársaság) 1:16.09 p (1. futam: 38.249 mp, 2. futam: 37.850 mp)
2. Jenny Wolf (Németország) 1:16.14 (38.307, 37.838)
3. Vang Pej-hszing (Wang Beixing, Kína) 1:16.63 (38.487, 38.144)

A hódeszkások krossz számában, az egyik esélyes, amerikai Lindsay Jacobellis ismét nem tudott nyerni. Négy éve az utolsó métereken, már aranyérme ünneplésre közben elesett, és csak második lett. Vancouverben el sem jutott a négyes döntőig, mert a rajt után megbillent, pályát tévesztett, és kizárták.

A győzelmet végül a kanadai Maëlle Ricker szerezte meg, akinek igazán hazai pályán kellett mennie, hiszen Whistlerben született. A 31 éves versenyző teremtette meg a térségben a sportágat, ezért különösen fontos volt a sikere.

Maëlle Ricker (balra) és Nelly Moenne Loccoz (Fotó: Adrian Dennis)
Maëlle Ricker (balra) és Nelly Moenne Loccoz (Fotó: Adrian Dennis)

Az extrém sportok játékain már eddig is sikeres volt a versenyző, most már olimpiai bajnok is. „Olyan ez, mint egy őrült álom. Négy éve Torinóban buktam, agyrázkódást szenvedtem, azóta csak az járt a fejemben, hogy a következő olimpián kárpótolom magam. Ahogy öregedtem, egyre nehezebb volt dolgozni, de megérte.”

Jegyzőkönyv

hódeszka, női krossz, olimpiai bajnok:
Maelle Ricker (Kanada)
2. Deborah Anthonioz (Franciaország)
3. Olivia Nobs (Svájc)

A férfi hokitornán nyertek az amerikaiak, kanadaiak és az oroszok is.