Visszalépett a szlovénok hősnője

2010.02.18. 22:56
A vancouveri téli olimpia eddigi legnagyobb teljesítménye a szlovén Petra Majdicé. A sprintversenyben az egyik legnagyobb favorit volt, de az edzésen bukott, bordáját törte, mégis érmes lett.

Bordatörése és mellhártyaszakadása miatt a folytatásban már nem állhat rajthoz a vancouveri téli olimpián a szlovén sífutó, Petra Majdic, aki sérülten is bronzérmet szerzett a szerdai versenynapon, női sprintben.

A 30 éves versenyző a bemelegítéskor egy kanyarban kisodródott, és egy több méter mély árokba zuhant. A szervezők megengedték neki, hogy a selejtezőben ne a számára kisorsolt harmadik helyről, hanem utolsóként induljon, végül - a láthatóan igen komoly fájdalmak ellenére - a fináléba verekedte magát, majd ott nem kevésbé hősiesen küzdve harmadikként ért célba.

A későbbi orvosi vizsgálatok aztán kiderítették, hogy négy bordája eltört és a mellhártyája is beszakadt, így a továbbiakban már nem versenyezhet Vancouverben.

A szlovén szövetség egyébként panaszt tett a szervezőknél, mert a baleset helyszíne nem volt biztosított. Mivel a hó állaga megváltozott, felgyorsult a pálya, ezért sokkal gyorsabb lett a kanyar, a szervezők azonban erre nem figyeltek.

A célba érés után Majdic többször is elájult, a dobogóra is csak segítséggel tudott fellépni, majd a sajtótájékoztatón is kíntól eltorzult arccal nyilatkozott.

Jegyzőkönyv:

Sífutás, női klasszikus stílusú sprint, olimpiai bajnok:
Marit Björgen (Norvégia) 3:39.2 p
2. Justyna Kowalczyk (Lengyelország) 1.1 mp hátrány
3. Petra Majdic (Szlovénia) 1.8 mp h.