A grúz halála mindent átírt szánkóban

2010.02.15. 09:50

Bár a grúz Nodar Kumaritasvili halála megrázta a szánkósokat, többen zúgolódtak, amikor a szervezők a tragédia miatt lejjebb vitték a rajtot és ezzel lerövidítették a pályát. A húszéves aranyérmes, Felix Loch győzelme nem abszolút meglepetés, azonban előzetesen az olasz Zöggelert vagy az orosz Gyemcsenkót várták az élre.

"Nálam a legnagyobb favorit az orosz Albert Gyemcsenko" - jelentette ki Vancouver előtt a szánkósok jelenlegi legsikeresebb versenyzője, az olasz Armin Zöggeler. Gyemcsenko a leggyorsabb szánkósnak számít, korábban kifejezetten sokat borult, mert mindig kockáztatva, a határon próbált haladni. A kétszeres olimpiai bajnokot, Zöggelert viszont mindenki más tartotta az olimpiai verseny legfőbb esélyesének. Aztán jött a megnyitó előtt néhány órával a grúz Kumaritasvili tragédiája, ami úgy tűnik, mindent átírt.

000T GYI0059586831

A szervezők ugyanis úgy döntöttek, lerövidítik a világ leggyorsabb (és a történtek után a talán legveszélyesebb) szánkópályáját. A férfiak az eredeti, nekik kijelölt rajthely helyett a nők startjából indulhattak. A különbséget jól érzékelteti, hogy amikor a férfiak eredetileg a női rajt vonalát elérték, már kilencvennel haladtak. (A nők és a párosok rajtja is lejjebb kerül majd, a juniorstartba.)

A döntés után már többen elégedetlenkedtek, éppen azért, mert ezzel lassabb lett a pálya. Kritizált az osztrák Manuel Pfister, aki a csütörtöki edzésen nem hivatalos rekordot döntött: pár tized híján 154 km/órával haladt. De kiakadtak a hazai kanadaiak is, a román Valentin Cretu viszont megjósolta a győztest. "Azt remélem, hogy egy orosz vagy egy olasz fog nyerni, de azt gondolom, hogy ez mégis a németeknek fog sikerülni. Ez most már olyan nekik, mintha hazai pályán versenyeznének, a jó rajt mindent eldönthet" - állította.

Neki lett igaza, a négy futam mindegyikén a németeké volt a három legjobb rajtidő, akik végül az aranyat és az ezüstöt is elhozták. A húszéves Felix Loch lett a győztes, aki mind a négyszer a leggyorsabb volt (ez legutóbb a szintén német Georg Hacklnak sikerült 98-ban, Naganóban), mögötte David Möller végzett, harmadik lett Zöggeler. Negyedikként végzett csak Gyemcsenko, ötödikként ért célba a harmadik német, Andi Langenhan.

000T GYI0059600945

A körülmények és a verseny alakulása jól érzékelteti a stílusbeli különbségeket. A németek technikásnak számítanak, finom mozdulatokkal operálnak, nekik a lassabb pályák kedveznek. Gyemcsenko a szánkó kamikázéja, erősen fogja a szákóját, az ő esélyei a rövidítéssel elszálltak. A két véglet között van Zöggeler, aki a szintén nagyon gyors cesenai pályán gyakorol általában.

A német Loch győzelme mindezzel együtt nem hatalmas meglepetés. Minden idők legfiatalabb férfi egyéni szánkós győztese (az osztrák Stengl párosban 17 évesen tudott győzni 64-ben, Innsbruckban), de már kétszeres világbajnokként érkezett Vancouverbe a német szövetségi kapitány fia. Országa első aranyát szerezte az idei játékokon.

"Nekem mindegy, hogy az első, sokkal hihetetlenebb, hogy egyáltalán megszereztem - jelentette ki a friss győztes. - Még csak húszéves vagyok, erre soha sem számítottam."

Fiatal korát emelte ki a sportág legendája, a Lochhoz hasonlóan ugyancsak Berchtesgadenből származó Hackl. Szerinte bámulatos karrier előtt áll honfitársa. Hackl megjegyezte, ő 21 éves volt első érmekor (ezüst Calgaryban, 88-ban), 25 pedig első győzelmekor, míg Zöggeler 28 évesen szerezte első aranyát 2002-ben Salt Lake Cityben.

000T TRDV644444

Hackl maradt a szánkó egyetlen háromszoros bajnoka, Zöggelernek jutott az a dicsőség, hogy ő is öt érmet szerzett már a téli olimpiákon. A pénteki edzésen szintén bukó olasz a verseny után azt mondta, nem érezte jól magát a pályán, ráadásul az időjárás sem kedvezett a jégnek, így számára a dobogó elésére lehetett a maximális cél.