Az a lényeg, hogy maradj a bobban

2010.02.28. 12:21 Módosítva: 2010.02.28. 12:21

"Nevetséges, ilyen nincs, hogy csak úgy kiesik valaki bobból" - jegyezte meg Gyulai Márton, aki két olimpián is a magyar bobok kormányosa volt annak kapcsán, ahogy a női kettesek versenyében felborult a német egység. 130-as sebességnél történt a baleset és a toló, Romy Logsch kiesett a bobból, és csak csúszott utána.

Gyulai hozzátette, bár előfordulnak ilyen esetek, nagy hibáról van szó. A Sandra Kiriasisszal világbajnok Logsch elemi hibát vétett: túlságosan megbízott a kormányosában, Cathleen Martiniban és nem kapaszkodott. Nagyobb baja nem esett (égési sérüléseket szenvedett), mert nem csapódott semminek, csak csúszott a jégteknőben. A nagyobb sérülésektől pedig olyan kevlármellény védi meg a bobosokat, amilyet a tűzoltók is viselnek.

A legvalószínűbb, hogy a borulás azért történt, mert a kormányos fejben elfáradt. Ez a negyedik futamban történt, de a német bobosnak ez már a 12-14. vancouveri siklása lehetett. "Nagyon monoton dologról van szó, mindig ugyanazokat a kanyarokat kell bevenni" - tette hozzá a magyar bobos. Logsch kiesése a bobból azt is jelentette, hogy a szerkezet hiába csúszott be a célba, kizárták őket, ugyanis ketten kellett volna befejezniük a versenyt, de ez csak Martininek sikerült.

"Fontos tudatosítani, hogy bár ezek a borulások a bobozás leglátványosabb történései, egyáltalán nem olyan különleges dologról van szó. Nem katasztrófa, a legjobbakkal is megtörténik. Egyszerre gyorsnak és biztonságosnak is lenni ugyanis képtelenség."

Általában a bobos borulásokkal kapcsolatban azt mondta Gyulai, a legfontosabb az, hogy a bobban maradjon az ember. Az eredeti felállásban a kormányos van a legrosszabb helyzetben, hiszen az ő feje kilóg a szerkezetből, többiek viszont bent gubbasztanak. A kormányosnak azonban ez előnyt is jelent: ő az egyetlen, aki egyáltalán látja, hogy mi történik, a többiek már csak az ütést érzékelik.

Arra azonban biztosan nincs ideje, hogy jelezze a többieknek a közelgő bajt. "Van egy métered, hogy felfogd, mi történik, próbálj valamit reagálni és még kommunikáld is. Esélytelen" - szögezte le Gyulai.

Ha megtörtént a baj, a kormányos mégsincs akkora bajban, mivel a lábánál, a bob orrában akkora hely van, hogy egy 190 centis ember is simán elfér benne. A kettesbobokban a tolónak is közel akkora helye van, mint a kormányosnak, a négyesben viszont elég szűken, gyakorlatilag egymás ölében zsibbadnak a csapattagok.

A legfontosabb bentmaradni a bobban, kapaszkodni a benne lévő fogantyúkhoz. Mert tényleg nem jó kiesni a bobból.