Majdnem vakon vezette a bobot

2010.02.23. 09:13

Két évvel ezelőtt gyakorlatilag már alig látott valamit, mégis vezette a közel 150-nel száguldó bobot Steven Holcomb. Az amerikai kormányost azóta megműtötték, állandó kontaktlencsét építettek be neki, és tavaly világbajnok lett.

"Szerencse, hogy semmi baj nem történt és senki sem sérült meg komolyan. Utólag visszagondolva, ez nem volt a legokosabb a dolog."

Steven Holcomb, a kettes bobok vancouveri versenyében hatodik amerikai egység kormányosa ezt gondolja arról, hogy két évvel ezelőtt gyakorlatilag vakon vezette le az akár 150 kilométeres óránkénti sebességgel száguldó eszközt a jégcsatornákban. A 29 éves bobosnál még 2002-ben fedezték fel a keratoconus nevű szembetegséget, amely a szaruhártyáját támadta meg és 2008-ra gyakorlatilag elvette a látását. Tényleg alig látott valamit, ezért már érzésből és emlékezetből vezetett.

És nem is akárhogy: a 2006/07-es szezonban a négyesek összetett Világkupájában második volt, a kettesek között első és az összesített Vk-t is megnyerte.

Hivatásos katona volt, de 2006-ban le kellett szerelnie, majd két évvel később úgy döntött, hogy szemproblémája miatt befejezi bobos pályafutását. Az amerikai válogatott edzője, Brian Shimer ebbe nem nyugodott bele. A szaruhártya-beültetést elvetették, de találtak egy Beverly Hills-i orvost, aki egy új módszerrel nagy hatékonysággal gyógyítja ezt a betegséget. Röviden: előbb vitaminnal és ultraibolya sugárral kezelik a szemet, majd mesterséges lencséket ültetnek be.

Az eljárás gyors volt és Holcomb tökéletesen visszanyerte a látását. A kormányos azt állítja, most már profitál a betegségből. Úgy véli ugyanis, azzal, hogy érzéseire hagyatkozva kellett vezetnie bobot, előnyt élvez azokkal szemben, akik csak a látásukra hagyatkoznak. Holcomb vetélytársaival ellentétben nem cserélgeti a sisakját, hanem olyan fejfedőben versenyez, amelyből alig lát ki.

"Le kell tompítanom a látást, kicsit ki kell iktatnom a szemeimet. Sokkal jobban érzem magam, ha kevesebb információhoz jutok és inkább a megérzéseimre kell hagyatkoznom. Bobot vezetni különleges, semmi máshoz sem hasonlítható dolog. Gyakorlatilag a testem meghosszabbításává lényegül."

Holcomb talán jobb lett, mint előtte: 2009-ben a négyessel - ötven év után első amerikaiként - világbajnok lett a Lake Placid-i vébén.

Első vancouveri versenyén, a kettesek között hatodikként végzett, az amerikai sajtó a négyesek között előrébb várja, akár a dobogóra is odaérhet.