A japán nők bobja a legklasszabb

2010.02.25. 13:39

A versenyben a tizenhatodik lett a japán női bobkettes, de a jármű festéséért többen odaadták az egységnek a nem létező művészi aranyat. Hagyományos japán dizájnba bújtatták a bobot.

Ha a műkorcsolyához hasonlóan a bobosoknál is szempont lenne a művészi megformáltság, a japán női bobkettes toronymagasan első lenne ebben a kategóriában egyedi festésű vancouveri szerkezetével.

De nincs ilyen szempont, így a Hino Manami, a Konomi Aszazu páros a 16. lett . (Hino négy évvel korábban, Torinóban 15. lett, akkor még Csiszato Nagaokával.) Kissé féltek a gyors, és már halálos balesetet is látott whistleri pályától. A huszonegy fős mezőnyben csak a felborultakat és az íreket előzték meg.

Erre nem is figyelt volna fel senki, de arra igen, hogy Hino ötlete alapján a szokványos megjelenés helyett hagyományos japán dizájnt kapott a bob. Cseresznye, Fuji-hegy és természetesen egy kimonós hölgy feszít a bobon. Utóbbira persze sokan azt mondták, hogy valójában egy gésáról van szó.

De nem, a bobosok kijelentették, ez egy kimonós asszony; a különbség finom. A gésák, akik nem prostituáltak, hanem amolyan teljes szolgáltatást nyújtó, feleség egy éjszakára hölgyek voltak, ugyanúgy elöl gombolós kimonót hordtak, mint a hagyomány szerint a feleségek. (Az örömlányok viszont nem így öltözködtek.)

Akadtak más fanyalgók is, akik a tetovált autók (itasa) és festett kamionok (dekotora) utánzásának tartják a feltűnő szerkezetet.

Hogy lesz a követője a japánoknak, kérdéses, de az egyébként is látványos sportág még vonzóbb lehetne a tévénézők számára speciálisan festett bobokkal.