Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Indulni akar az eltiltását töltő Pechstein

2010.02.15. 16:37

Kérelmet nyújtott be hétfőn a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ad-hoc bizottságához a doppingvétség miatt kétéves eltiltását töltő német gyorskorcsolyázó, Claudia Pechstein. A sportoló a büntetés ellenére rajthoz szeretne állni a vancouveri téli olimpián.

Az ötszörös olimpiai, hatszoros világbajnok német versenyzőt a sportág nemzetközi szövetsége (ISU) kétéves eltiltással sújtotta tavaly nyáron annak nyomán, hogy vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával. Az ISU döntését a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) november 25-én helybenhagyta, Pechstein azonban a svájci szövetségi bíróságnál fellebbezett. Ott első lépésben, decemberben csak arról döntöttek, hogy a sportoló megkísérelheti kiharcolni a vancouveri játékokon való részvételi jogot.

A 37 éves Pechstein ennek nyomán decemberben részt vett a Salt Lake City-ben rendezett Világkupán, de 3000 méteren elért 13. helyével nem sikerült az előírt szintet teljesítenie. Januárban aztán megszületett a svájci szervezet végleges ítélete, amelyben helybenhagyták a német sztárra kirótt szankciót.

A gyorskorcsolyázó a doppingvétségét illetően mindvégig azzal érvelt, hogy az ő esetében nem különleges a vörösvértest-állomány jelentős ingadozása, illetve eljárási szabálytalanságokra is hivatkozott védekezésében.

Szakértők szerint Pechsteinnek kevés esélye van arra, hogy ügyében számára kedvező döntés születik, a CAS kilencfős ad-hoc bizottsága mindenesetre gyorsított eljárás során, 24 órán belül hoz határozatot.

A női gyorskorcsolyázók első vancouveri versenyére, az 500 méteres számra kedden kerül sor, magyar idő szerint 22 órakor.