Hurájt Pál nem akar beleszarni a sztrapacskába

2010.02.22. 08:26 Módosítva: 2010.02.22. 08:40

Ki hinné, hogy a világ e távoli, czivilizálatlan szegletében, mint amilyen a medveüvöltéstől hangos Venkúver, bevezették a telefónt. A sílövő versenyek színhelyére (férfi tömegrajtos 15 km) esélyem sem volt odaérni, mivel a vasárnap ráment Fischbacher Andrea aranyérmének ünneplésére. Gavallérok rajongták körül a sexepiljét inkább sítudásának, mintsem külcsínének köszönhető sínőt, folyt a pezsgő, s mindannyian disznó módon befűtve érkeztünk haza.

Délután fel, rendezkedés, tisztálkodás, gyógyszerfaszolás. És itt jött nagy szerepe a telefónnak. – Halló – Halló – üvöltém a nagy, fekete csőbe. Szegény telefónkoskisasszonynak belételt egy kis időbe, míg megértette óhajom, s kapcsolta nékem a szállótól jó távolságra fekvő sílövők bázisát.

Így tettem szert ama tudásra, hogy a poprádi Hurájt Pál a pódium harmadik fokára állhatott fel a sílövőverseny után. Rövid keresgélés után a vonal túlsó végén maga Pál üvöltött belé a csőbe.

Fischbacher Andrea
Fischbacher Andrea

– Hurájt Pál vágyok, hálló!

Elmondám néki, ki vagyok, és forrón gratulálok sikeréhez.

– Egy ádomá jut eszembe erről, ami édesapámtól hállottám, ő meg az ő édesápjától hálott – mondá Hurájt Pál. – Egynéhány nágyszájú gávállér bátorságát fitogtáttá áz ivóban és kijelentette, hogy a házá oltárán feláldoznák utolsó csepp vérüket. Erre feláll a mágyárul író Petrovics Sándor, a nagy szlovák költő, és azt mondá: Én pedig szeretném látni azt önök között, ki kész volna áz első csepp vérét feláldozni.

– Nem tart áttól, hogy a poprádi szélsőtótok, ahogy történt az Kumin Anasztázia aranymedáljánál, az úgynevezett szlovák eszme népszerűsítésére használják ki sikerét?

– Nálunk, Poprádon, hálá az égnek, nincsenek szélsőtótok. Nágy báj lend áz, há a Monárchia kebeléből ki akarnánk szákádni. Áhhoz tudnám fogni, minthá belészárnánk a sztrápácskába.

– Mit üzen azoknak az elemeknek, kik zendülésre használnák sikerét?

– Gondolják meg jól, mit tesznek. A szocziálisztikus eszme felütötte fejét a czivilizált Európában. Há ezt meghintik a Monárchia kis népeinek káros voltú nácionálizmusával, ákkor szétrobbánhát fejlődő birodálmunk, és kemény huszádik század elé nézünk világháborúkkal, szocziálizmussal, holocskával.

– Félbe kell szákítanom, azaz szakítanom, hogy megkérdezzem: mit jelent az, hogy holocská?

– Hát holocská. Áz, ámi jön szükségképpen a világháborúk, meg a szocziálizmus után. Beszársz tőle. És már sohá, de sohá nem lehetünk hárczban a téli olympiád éremtáblázátán az első helyekért, há széjjelrobbantjuk Monárchiánkat. Hát ezt ákárják ezek az őrültek?

16

Itt a vonal szakadozottá vált, de az tény: sok ilyen buzgó felvidéki hazafira van szükségünk, hogy megőrizzük birodalmunk.

A telefónozás után újabb gyógyszerfaszolás, majd ledőlés. Ébredés után jött a hír: a Monarchia szlávjai igencsak kitettek magukért, habár aranymedált senki nem szerzett: a horvát Kosztelics Ivica ezüstmedálos lett alpesi síben (szuperkombináció), a cseh Sablik Martina bronzmedálos gyorskorcsolyában (1500 m). És egy osztrák ezüst a végére: Matt András ezüstmedálos síakrobatikában.

A Monarchia pódiumosai

Aranymedál (4): Kuzmina Anasztázia (biatlon, 7,5 km), Sablikova Martína (gyorskorcsolya, 3000 méter), Linger András és Farkas (ródliduó), Fischbacher Andrea (női szuper G)

Ezüstmedál (9): Małysz Ádám (síugrás, normál sánc), Sumann Kristóf (sílövészet, 12,5 km, üldözéses), Reithmayer Nina (szánkó egyes), Kuzmina Anasztázia (biatlon, 10 km), Kowalczyk Jusztina (sífutás, klasszikus sprint), Maze Tina (női szuper G), Małysz Ádám (síugrás, nagysánc), Matt András (síakrobatika),. Kosztelics Ivica (alpesi sí)

Bronzmedál (11): Schlierenzauer Gergely (síugrás, normál sánc), Zöggeler Ármin (szánkó), Fak Jakab (biatlon, 10 km), Pittin Sándor (északi összetett, normál sánc + 10 km sífutás), Bauer Lukács (15 km sífutás), Majdic Petra (sífutás, klasszikus sprint), Görgl Erzsébet (lesiklás), Kowalczyk Jusztina (üldözéses sífutás 15 km), Schlierenzauer Gergő (síugrás, nagysánc), Hurájt Pál (sílövő), Sablik Martina (gyorskorcsolya)

Az éremtáblázat emígyen néz ki, csak az aranymedálok kevesebb száma miatt vagyunk második helyen:

1. Ámerika 24 érem

2. Monarchia 24

3. Német Császárság 18

4. Norvégia 12

5. Kanada 9

6. Korea 9

Győzelem vagy holocska, tempó, Monarchia, tempó!