Ha hibáznak, ki kell használni

2010.02.13. 14:18

A nehezebb elődöntőbe került a sorsolásnál a magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó. A papírforma szerint a B döntő lesz következő állomás, de ebben a sportágban gyakoriak a váratlan helyzetek. A férfiak versenyében a sokoldalú Knoch Viktor 1500 méteren áll rajthoz, Torinóban ezen a számon volt ötödik.

Nem kapott európai ellenfelet, vagyis nehéz a sorsolása a női rövidpályás gyorskorcsolyaváltónak a vancouveri olimpia első versenynapján. A nyolcas olimpiai mezőnyt két négyes futamra osztották, a mieink mellé a végső győzelemre legesélyesebbnek tartott kínaiak, a házigazda kanadaiak és a japánok kerültek.

A papírforma szerint Huszár Erikának és társainak a harmadik helyért kell megküzdeniük a japánokkal, véli Boda Csaba, a short trackesek szakágvezetője. Hozzátette, nem sportszerű mások hibáira várni, nem is teszik ezt, de a döntőbe jutásra akkor van esély, ha a két kiemelkedő válogatott valamelyike például rosszul vált, egy versenyzőjük bukik. Másként lenne ez, ha lenne európai a futamban. A másik elődöntőben a magasan legjobb koreaiak mellett a már nem olyan félelmetes USA, valamint a korábban általunk már legyőzött Hollandia és Olaszország küzd. Boda Csaba érzékeltette, ha a B döntőbe kerül a váltó, akkor ott fog mindent megtenni a jobb helyezésért, mert az ötödik hely is óriási eredmény lenne. (A női váltóban szombaton csak az elődöntőt bonyolítják le.)

A nőknél 500 méteren Huszár Erika indul, itt a legjobb 16-ig lehet eljutni szombaton. Az 1500-on 2006-ban negyedik jászberényi lány selejtezős futama nem nehéz, de a kedvezőtlen négyes, vagyis külső pályára került. Ilyen rövid távon ez nagy hátrány lehet.

A fiúknál ma már aranyat is osztanak, 1500 méteren jutnak el a döntőig. A két magyar férfi versenyző, Knoch Viktor és Darázs Péter rajthoz áll. Előbbi a távon ötödik volt 2006-ban, az akkor 26 év után az első magyar pontszerző helyezés volt a téli olimpiákon. A sokoldalú Knochtól most az elődöntő nagy eredmény lenne, nem ő lett rosszabb, hanem annyira sűrű a mezőny. Darázs a rövidebb számokon jobb, mert ott tudja jobban kihasználni, hogy izmos, erősebb felépítésű.

A rövidpályás gyorskorcsolya szombati műsora magyar idő szerint már vasárnap, hajnal kettő után kezdődik.