Simon Ammann lesöpörte riválisait

2010.02.20. 22:44

Az olimpia síugó nagysáncon megismétlődött a normál sánc eredménye: a svájci Simon Ammann nyert, a lengyel Adam Malysz lett a második, míg az osztrák Gregor Schlierenzauer a harmadik.

Legalább két napja arról vitatkoztak a hozzáértők, hogy a svájci Simon Ammann szabályosan ugrik-e, vagy meg nem engedett eszközzel előnyt szerez. Ammann imponáló versenyzéssel nyert normál sáncon, nem zavarta a tét, másodikra is hatalmasat ugrott.

Pénteken már olyan hírek is jöttek, hogy kizárták, nem vehet részt a nagysánc versenyén, mert a kötésénél elhajlított valamit, ezzel tovább maradhatott a levegőben, illetve stabilabban tartotta a lécet. Szombatra kiderült, indulhat, szabályos a kötése.

000T TRDV657082

Az osztrákok nyilván nem örültek ennek, de azt a kis ceruzaszerű dolgot, amit elhajlított a sarkánál Ammann, ők is kipróbálták, de végül nem alkalmazták, túlzottan kockázatosnak tartották.

A procedúra, a vádak meg sem érintették a svájcit, elsőre és másodikra is a legnagyobbat ugrotta. Az első ugrás után lehetett látni, nem nyerhet senki más. Ezzel megszerezte negyedik egyéni aranyát, ami még soha senkinek sem sikerült. 2002-ben, húszévesen ugyanígy duplázott.

Az első sorozat után nem volt osztrák a dobogón - a finn Hautamäki volt harmadik -, úgy látszott, a kelleténél is nagyobb jelentőséget tulajdonítottak annak a pöcöknek, a lelki hadviselésből ők jöttek ki rosszabbul.

A második sorozatban az osztrák favorit, Schlierenzauer javított, az ötödikről feljött a harmadik helyre. A második viszont, csakúgy, mint a normál sáncon, a lengyel Adam Malysz lett, akinek így az olimpiai arany továbbra is hiányzik pályafutásából.

Nemcsak az osztrákok buktak, hanem a finn Janne Ahonen is, aki az első sorozat után a 15. helyen állt, a másodikban viszont már nem ugrott. Ahonen a bemelegítésnél elesett, és láthatóan nem volt jó formában. Nemhogy olimpiai bajnok nem lett, hozzá nem méltón fejezte be a versenyt.

Az osztrákok a csapatversenyben vigasztalódhatnak, feltéve, ha nem folyamatosan a kötésről beszélnek, és odafigyelnek a versenyzésre is.