Simon Ammann olimpiai bajnok

2010.02.13. 20:38 Módosítva: 2015.05.19. 03:56

A vancouveri olimpia első bajnoki címét Simon Ammann szerezte síugrásban, normálsáncon. Az aktuális Világkupa-első elsőre 105 métert ugrott, másodjára 108-at, mindkétszer jelentősen verte a mezőnyt. A lengyel Adam Malysz második lett, a harmadik helyen az osztrák Gregor Schlierenzauer végzett, ő a második futamban kapaszkodott feljebb.

A négyszeres Világkupa-győztes Malysz egészen az utolsó pillanatig bizakodhatott, hogy 32 évesen megszerzi első olimpiai bajnoki címét, bár a döntő nyitó futama után már világos volt, hogy Ammannt  csak akkor győzheti le, ha a svájci másodjára komolyabb hibát vét. Az első menetben ugyanis a Salt Lake Cityben duplán győztes Ammann másfél méterrel nagyobbat ugrott, mint az akkor még második német Michael Uhrmann és a szintén 103,5 méterre repülő lengyel sportember.

000T TRDV642065

A második futamban aztán sokáig a mindössze 17 éves szlovén Peter Prevc vezetett, aki a Világkupában csak a 49., mégis 104,5 métert tudott produkálni Whistlerben. Az elsőre 7. Schierenzauer aztán 106 méterrel megelőzte, ami megint csak sokáig elég volt a vezetéshez. Malysz 105 métert ugrott, előzött, a selejtezőkben győztes Uhrmann nem tudta megtartani második pozícióját, Ammann viszont annál inkább az elsőt.

A svájci 2002-ben normál- és nagysáncon is első lett az olimpián, akkor előtte és utána sem voltak nagy eredményei. Ez tehát a harmadik bajnoki címe egyéniben. A lengyel sors fura fintora, hogy Malysz nyolc éve favoritként szerzett egy ezüst- és egy bronzérmet Ammann mögött. Most kevésbé volt esélyes, de csak megszorítani tudta a svájcit, legyőzni nem. A nagysánc még hátra van, nagy verseny lesz ott is.