Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Marosi a gyors kvótaszerzésben bízik

2011.01.04. 15:58

Az olimpiai kvóta mihamarabbi megszerzését tekinti idei fő céljának Marosi Ádám, a 2009-ben egyéniben és csapatban is világbajnok öttusázó.

„Még nem tudom, pontosan milyen rendszer szerint zajlik majd a kvalifikáció az idén, de két versenyen biztosan lehet már indulási jogot szerezni - mondta kedden az MTI érdeklődésére. Szeretném, ha minél korábban zsebben lenne a kvóta, illetve igyekszem folyamatosan jó teljesítményt nyújtani, hogy a majdani, londoni indulást illetően az én nevem jusson eszébe a szövetségi kapitánynak. Miki bá,-val még nem beszéltem erről, de gondolom, többen szerzünk indulási jogot, ezért itthon dől majd el, hogy ténylegesen kik vehetnek részt a játékokon" - utalt arra, hogy a sportágban nemzetenként és nemenként legfeljebb két versenyzőt lehet nevezni az olimpiára. Marosi még hozzátette, hogy ezzel együtt az elkövetkező bő másfél év nem csak az olimpiáról fog szólni.

„Nem csupán 2012 augusztusának adott napján szeretnék jó formában lenni. Sokat beszéltem erről a pszichológusommal is, akivel egyetértettünk abban, hogy az olimpia is csak egy verseny a többi közül. Jelentős állomás, de nem szabad engedni, hogy teherként nehezedjen az emberre.”

A lézeres lövészettel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy annak bevezetésével valamivel felgyorsul majd a kombinált szám, így kevesebb idő jut a pihenésre a futószakaszok között.

„Már amennyiben ez pihenés, mert szerintem nem is igazán az. A futás szerepe ezzel együtt megnőhet, bár eddig is fontos volt, hogy jól felkészülten, jó kondícióban álljon oda az ember a zárószámhoz, mert ha edzettebb, akkor jobban is lő.”

Marosi a 2009-es sikerek után 2010-ben a debreceni Európa-bajnokságon és a csengtui világbajnokságon sem tudta azt nyújtani, amit vártak tőle, s amit ő maga is remélt, igaz, utóbbiban közrejátszott az is, hogy a kínai nagyvárosban a verseny elején megsérült.

„Tavaly sok tényező együttes fellépése miatt maradtak el a jobb eredmények. Említhetném a magánéletet, azt, hogy túl hosszú volt a tatai edzőtáborozás, kevés időm volt pihenni a versenyek előtt. A sikeres szerepléshez az kell, hogy az adott napon folyamatosan koncentráltan, jó erőben haladjon előre az ember. Nem mindegy, hogy így kerül oda valaki a lövészettel kombinált futás rajtjához, vagy úgy, hogy előzőleg folyamatosan rohan az eredmény és az ellenfelek után. Tavaly, Debrecenben például ez történt. Harmadikként indultam ugyan a futásban, de addigra szellemi és fizikális energiám nagy részét felemésztettem.”

A jó alapozáshoz most mindenesetre adottak lesznek a feltételek, az öttusa-válogatott ugyanis - a Bp. Honvéd közreműködésének köszönhetően - három hétre Brazíliába utazik, hogy a hazainál jobb körülmények között edzhessenek a versenyzők.

„Jövő kedden indulunk. Egy hetet Riótól 300 km-re töltünk, majd kettőt Rióban, az ottani katonai központban, a Cukorsüveg-hegy lábánál. Imádom azt a helyet, már alig várom, hogy kiszakadjunk ebből a nagy hidegből, és rendesen tudjunk edzeni.”