Döbrögire hízott az olimpiai birkózóbajnok

2011.01.07. 22:40
Az amerikai Rulon Gardner 2000-ben a sydney-i olimpiai döntőben a nehézsúlyú birkózás verhetetlennek hitt alakját, Karelint győzte le. Sztár lett, minden katasztrófát túlélt, most éppen egy valóságshow-ban igyekszik megszabadulni felszedett 85 kilójától.

Az USA-ban népi hősként tisztelik Rulon Gardnert, meseszerű, ahogy a kilencgyermekes utahi farmercsaládból az olimpiai bajnoki címig jutott. A tejgazdaságban már kisgyemekként is dolgozott, sokszor fagypont alatti hidegben, a munka és az iskola mellett csak néhány óra alvásra jutott ideje. Az iskolát nem szerette, a tanulás nem ment neki, a társai lassúnak csúfolták. Kiderült, hogy tanulási nehézségei vannak, speciális osztályba járatták.

A birkózásra a középiskolában talált rá, 1997-től az első amerikai kötöttfogású birkozó olimpiai bajnok, Steve Fraser kezdett foglalkozni vele. Kijutott az olimpiára a 2000-es olimpiára, de még éremre sem tartották esélyesnek. A döntőben a már életében legendává váló Alekszander Karelinnel birkózott. A háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok, 13 éve veretlen oroszt Gardner 1-0-ra legyőzte.

Az olimpiai után teljesen megváltozott Gardner élete, az egész Egyesült Államok a lassú farmert ünnepelte. 2001-ben is jó éve volt, megnyerte a világbajnokságot, a döntőben Deák-Bardos Mihályt győzte le.

Egy évvel későb majdnem meghalt. Februárban motoros szánkózni ment, messzire került a farmjától, és egy vízmosásban ragadt. Gardner több mint 17 órát töltött fagypont alatti hidegben, szinte teljesen kihűlt. A lábujjai elfagytak, az egyiket amputálni is kellett, de Gardner nem adta fel, a következő olimpián is elindult, és bronzérmet nyert.

A balesetek sorban jöttek: 2004-ben elütötték motorozás közben, 2007-ben repülővel zuhant le. A gép a Powell-tóba esett, Gardner több mint egy órát úszott két társával a hétfokos vízben, majd az éjszakát is fedél nélkül töltötték a -2 fokos hidegben. Végül egy halász talált rájuk, és vette fől őket a hajójára.

A mindent legyőző Gardner most a kilóival küzd, 130 kilóról 215-re hízott. Az NBC ‘The Biggest Loser’ című valóságshowjában fogyókúrázik. Gardner szerint az a baj, hogy ugyanannyit evett akkor is, amikor már felhagyott a kemény edzésekkel. Ha neki sikerül a legtöbbet leadnia, 250 ezer dollárt nyerhet.