Két súlyemelő indulása már biztos Londonban

2011.01.11. 14:13

Kevés olyan sportág van ma Magyarországon, amely 2010-ben a csapatkvalifikációs versenyeken olyan jól szerepelt, hogy a 2012-es ötkarikás játékokra két olimpiai kvótája már biztosnak tűnik, de a további londoni kvótáktól is leküzdhető akadály választja csak el - szögezte le a hazai sportági szövetség (MSSZ) főtitkára az MTI-nek nyilatkozva kedden. Halász István szerint az MSSZ a nehéz külső körülmények ellenére sikeres évet zárhatott 2010-ben.

„Az ifjúsági Európa-bajnokságon lányaink csapatkvalifikáció révén a maximálisan megszerezhető egy kvótát megszerezték az augusztusi, szingapúri I. ifi olimpiára. A fiúk is képesek lettek volna kiharcolni az egy kvótát, de az ő felkészítésükhöz és versenyeztetésükhöz sem a MOB, sem más illetékes szerv nem nyújtott segítséget. Ez utóbbi azért is sajnálatos, mert a 2009. évi kvalifikációs ifjúsági világbajnokságra sem kapták meg fiataljaink a megfelelő anyagi hátteret – ott egy fővel sem tudtunk részt venni, nemhogy csapattal” - mondta a főtitkár, aki ugyanakkor az eredmények között említette, hogy Nagy Péter a főiskolás világbajnokságon három aranyérmet nyert, Magát Krisztina pedig három bronzérmet szerzett ugyanott.

„A felnőtt kvalifikációs világbajnokságon, női csapatunk révén két londoni olimpiai kvótát már biztosra mondhatóan megszereztünk, de nem vagyunk elérhetetlen távolságban a három kvótától sem. Az U23-as és a junior Európa-bajnokságon szintén három ezüstérmet nyertünk, és több értékes helyezést szereztünk, a sportolói létszámunk folyamatosan nő” - sorolta a pozitívumokat Halász István.

Az idei főbb feladatokra kitérve elmondta, hogy a november eleji, párizsi felnőtt világbajnokság lesz a női csapat legfontosabb versenye, amely szintén olimpiai kvalifikációs esemény.

„A továbbra is nehéz külső tényezők ellenére reálisan elérhető a cél, hogy a 2012-es londoni olimpiára a nőknél 2-4, a férfiaknál 1-2 kvótát szerezzünk” - hangsúlyozta a főtitkár, hozzáfűzve, hogy tervünk megvalósítását nagyban nehezíti az elmúlt évek folyamán a központi támogatások irreális mértékű csökkenése.