Reggelitől ebédig viszi a szörföt a hullám

2011.01.16. 11:40
Még a legjobb hullámlovasok is csak 20 másodpercig és 50-60 méterig tudnak maradni egy-egy tengeri hullámon. Alaszkában egy különleges természeti jelenség miatt azonban néhány szörfösnek nyolc kilométert is sikerült egy hullámon utaznia.

A végtelennek tűnő hullámokhoz úgynevezett torlóárra van szükség. A torlóárt a dagály váltja ki, a Földön csak néhány helyen tud kialakulni.

Feltétele a magas dagály, valamint az, hogy egy széles öbölből egy szűk folyómederbe áramoljon a víz. A folyásiránnyal szembemenő víztömeg hullámai olykor 8-9 méter magasak is lehetnek, és akár 40 kilométer per órás sebességük is lehet. A torlóár ismert az Amazonason, a kínai Quiantangon, de a franciaországi Gironde és a nagy-brittaniai Severn folyón is előfordul.

A szörfösök rendszeresen meg is lovagolják ezeken a folyókon a óriási hosszúságú hullámokat. Amerikai szörfösöknek az alaszkai Cook-öbölben nyolc kilométert sikerült megmaradniuk a hullámokon, hogy irányban tartsák magukat, egykarú evezőt használtak.

Az egyik szörfös így nyilatkozott az élményről: "Ez az a hely, ahol ha jól elkapsz egy hullámot a reggeli után, egészen ebédig lovagolhatsz rajta".