Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

150-180 magyar sportoló indulhat Londonban

2011.01.18. 09:55

Mintegy 150-180 magyar sportoló olimpiai részvételét valószínűsítette Schmitt Pál köztársasági elnök Lord Sebastian Coe-nak, a 2012-es nyári játékok főszervezőjének. A magyar államfő - aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, s a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke - olimpiai bajnok társa meghívására, a londoni programja zárásaként sorra került hétfői találkozón ismerkedett az előkészületekkel.

Coe - a MOB honlapjának beszámolója szerint - a szervezőbizottság munkájáról adott tájékoztatást. Mint mondta, a LOCOG-ban jelenleg 1200 jól felkészült szakember tevékenykedik, a létszám lassan emelkedik egészen két és félezerig, a versenyek idején pedig mintegy hatezer munkatársat foglalkoztatnak majd.

„Az Olimpiai Park szélén álló LOCOG székház 23. emeletén lévő szobájának ablakából mutatta be a javában folyó építkezések többségét, hiszen az Olimpiai Park közelében 18 versenyszínhely található, jó részük, mint az olimpiai stadion, az úszóközpont és a kerékpáros pálya, újonnan épült. Néhány továbbit korszerűsítenek, ideiglenes lelátóval látnak el” - idézi a honlap Schmitt Pált.

Coe megemlítette azt is, hogy az olimpiai létesítmények költsége mintegy kétmilliárd font (660 milliárd forint), ami a jelenlegi számítások szerint a bevételekből megtérül. Ebben a költségben azonban nem szerepelnek az infrastruktúra, valamint a közlekedés fejlesztésére szánt összegek. A főszervező beszámolt a köztársasági elnöknek a szervezők egy korábbi döntéséről, mely szerint a résztvevők felkészülését messzemenően segítik az olimpiai játékok történetében első alkalommal elhatározott felajánlással. Ennek értelmében valamennyi nemzeti olimpiai bizottság számára 25 ezer fontos keretet szavaztak meg, amelyet szigetországi edzőtáborozásokra, tesztversenyek részvételére lehet felhasználni.