Buzánszky Jenő és Grosics Gyula lehet a Nemzet Sportolója

2011.01.18. 16:17
Először lehetnek tizenhárman a Nemzet Sportolói, egy kormánydöntéssel ketten kerülhetnek Polyák Imre helyére.

A birkózó olimpiai bajnok, Polyák Imre halála után csak tizenegyen vannak a Nemzet Sportolói. A jelöltállítás befejeződött a napokban, a társadalmi szervezetek kilenc jelöltet állítottak, róluk Czene Attila szakállamtitkárnak a sportot irányító testületekkel egyeztetnie kell, és végül egy kormánydöntéssel derül ki, ki kerül a betöltetlen helyre.

A Parlament decemberi törvénymódosítása után – Jobbikos javaslat volt - először van lehetőség arra, hogy akár két korábbi legendának is egyszerre adják a címet (a Nemzet Sportolói tizenhárman lehetnek egy időben, tizennégyen már nem).

Buzánszky Jenő
Buzánszky Jenő

Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat még két élő tagja is a jelöltek között van, ők a legesélyesebbek. Rajtuk kívül jelölt Fábián László kajakos olimpiai bajnok és Monspart Sarolta tájfutó is. Javasolták a karatés Furkó Kálmánt , Pézsa Tibor kardvívó olimpiai bajnokot is, az olimpiai ezüstérmes súlyemelő, Tóth Géza szintén jelölt.

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdás, Kárpáti György vagy a kétszeres olimpiai bajnok köztársasági elnök, Schmitt Pál most nem.

Grosics Gyula
Grosics Gyula

A cím havi bruttó 500 ezer forinttal jár. Jelenlegi Albert Flórián, Balczó András, Földi Imre, Gyarmati Dezső, Hammerl László, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Weltnerné Ivánkay Mária a Nemzet Sportolói.