Egyelőre nem lesz többletforrás a sportban

2011.01.18. 11:50

A magyar sportegyesületek és a versenyzők sem számolhatnak az idén reálisan az adókedvezményekből beérkező többletforrásokkal - jelentette ki kedden Szalay Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke. A politikus a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorában elmondta, a koncepciót még nem fogadta el az Európai Unió, s félő, hogy több eleme sem fogja kiállni a brüsszeli felülvizsgálatot.

„A társasági adóból levonható sporttámogatások ötlete teljesen új Európában, és engedélyezése legfeljebb korlátozottan lesz lehetséges - fogalmazott a szolnoki polgármester. - A létesítmények fenntartására, üzemeltetésére, a szabadidősportra, az ifjúsági és diáksportra és az iskolai testnevelésre vélhetően meglesz az engedély, de a kiemelt csapatsportokra és a profi versenyzők, edzők személyi kifizetéseire nem.”

Az Országgyűlés tavaly júliusban fogadta el a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítványt, amelynek része volt többek között a társasági adóból levonható sporttámogatás is. A jogszabály kiemelten támogat öt sportágat. Adókedvezményt biztosítana a társasági adóból a látvány-csapatsport - a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong - országos sportági szakszövetsége, a tagjaként működő sportszervezet vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítvány részére az adóévben nyújtott támogatáshoz kapcsolódva.

Szalay - aki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke is - hozzátette, könnyebb lehet a helyzet azokon a területeken, amelyek megkapják a támogatást, de a szponzori jelenlét általában ezeknél minimális.

„Az új támogatásban nem részesíthető ágazatok és versenyzők stabil felkészülése továbbra is állami feladat marad, ami Európában az átlag feletti tehervállalás a költségvetés részéről - mondta Szalay. - Erre kellő alapot nyújt a már megszavazott büdzsében megnövelt támogatás, így a jövő évi londoni olimpián éremesélyes sportolók előkészületeit nem fenyegeti veszély.”

A sportbizottság alelnöke szerint nehéz feladat az új hatásköröket kapott Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megerősítése olyan professzionális apparátussal, amely képes a többszörösére növekedő pénzügyi és felülvizsgálati felelősséggel járó tevékenység ellátására.

„Ennek egyik módja a sportigazgatásban jelenleg dolgozó szakemberek átcsoportosítása a MOB ernyője alá úgy, hogy közben a felügyeleti, hatósági és más adminisztratív jogok a kormányzatnál maradnak” - fogalmazott Szalay.

A képviselő szerint 2011 elsősorban az új rendszer "tesztüzeme" lesz, melynek során meg kell vizsgálni a hatásköri és forráselosztási megoldások működését, s végre lehet hajtani a szükséges korrekciókat egy, a legjobb esetben a tavaszi ülésszakon elfogadásra kerülő sporttörvény keretein belül.