Most segíts rajtunk, Sterbik Árpi

2011.01.25. 11:38

Magyarország-Spanyolország, 18.30, férfi kézilabda-világbajnokság

H: 2,4 D: 9,00 V: 1,71

Iszonyatos energiákat szabadíthat fel a magyar csapatban, hogy legyőzte a németeket, de 24 órával később még egy bravúr kellene, egy még erősebb csapattal szemben. Igaz, a spanyolok már elődöntősök, és talán kevésbé motiváltak.

A hétfői győzelem jelentősen megváltoztatta az oddsokat: feleannyit fizet a magyar siker a spanyolok, mint a németek ellen. Ebben nyilván közrejátszik, hogy a spanyolok már elődöntősök, és igazából nekik mindegy, hogy a svéd vagy a dán válogatott jön a döntőért, mindkettőt verhetik jelenlegi formájukban.

Nagy kérdés, mennyire akarják kiikszelni a nagyok (a spanyolok mellett a franciák) a németeket, hiszen úgy vélik, inkább a magyarokkal az olimpián, mint a németekkel. Plusz: négy éve a francia kapitány szerint csalással verték őket a házigazda németek, a nem túl sportszerű bosszú nekünk is jól jönne. A franciák pontvesztése Izland ellen ugyanis számunkra vereségünk esetén is olimpiai selejtezőt érhet, legalábbis játszhatunk a hetedik helyért.

Spanyolország két éve hatalmas csalódást okozott, nem jutott a középdöntőbe, most kompakt csapatuk van, amelyik a franciákkal döntetlent játszott (28-28), Izlandon pedig átgázolt. (32-24)

A tavalyi Eb-n egy nagy bravúr után játszottunk velük – ikszeltünk a franciákkal -, és esélyünk sem volt. Pedig akkor Sterbik megsérült, és Hombradosnak kellett egyedül végig védenie. Fantasztikusan tette, 35-24-re kaptunk ki. Most is előállhatna ez a különbség, ha lenne tét a spanyoloknak, de nincs: ezt kell meglovagolnunk. Mert az nem lehet, hogy egy ilyen drámai siker, mint a németek elleni (27-25) értéktelen legyen, és csak a kilencedik helyért játszhassunk, és a németek nevetve befussanak az olimpiai selejtezőre.

Annyi biztos, hogy a gárda nem értékeli túl a hétfői győzelmet, mert Mocsai kapitány 12 pontja közül az egyik a siker helyes és mértéktartó kezelése.

A 2008-as Eb-n legyőztük a spanyolokat, ők arra az eseményre sem hangolódtak rá igazán. Talán követik a mintát, és erre sem. Sterbik Árpád pedig segít nekünk a kapuban, és csak átlagosan véd, nem kimagaslóan. Akkor van esély, de egy nagyon kemény védekezés így is kell.

Mert a spanyolok második sora - a két Entrerrios, Romero és Garcia nélkül is - is bivalyerős, nekünk pedig hétfőn is kiderült, tíz játékosunk és egy ritkán hibázó heteslövőnk (Harsányi) van.

Jegyzőkönyv, program

Középdöntő, I. csoport (Jönköping):
2. (utolsó előtti) forduló:
Franciaország-Norvégia 31-26 (17-14)
Magyarország –Németország 27-25
Spanyolország-Izland 32-24
Az állás:
1. Franciaország 7 pont (126-101)
2. Spanyolország 7 (118-103)
------------------------------------
3. Izland 4 (109-107)
4. Magyarország 4 (103-117)
5. Németország 2
6. Norvégia 0
A keddi program:
Németország-Norvégia 16:15 ó
Spanyolország-Magyarország 18:30 ó
Franciaország-Izland 20:45 ó