Ellenfele megharapta, mégis segített rajta

2011.01.30. 14:48
Lausenne-ban a Nemzetközi Fair Play Bizottság díjazta 2010 legsportszerűbb sportolóit. A díjazott iráni labdarúgó egy gólról mondott le, egy atléta és egy lovas önzetlenül az ellenfelét segítette, érmet veszítettek emiatt, míg a kínai birkózó az őt harapdáló ellenfelét ölben vitte le a szőnyegről.

Az iráni futballista, Amin Motavassel Zadeh a Sepasi-Steel-Azin mérkőzésen szándékosan hagyott ki gólt a kapus sérülése miatt.

Zadeh csapattársa a tizenhatos szélén ütközött a kapussal, aki a földön maradt. Közben a labda az üres kapuval szembenálló Zadehhez került, aki miután észlelte, hogy a kapus a földön fekszik, látványosan oldalra gurította a labdát, majd a sérült kapushoz rohant. Az ellenféltől többen is hozzá futottak hálálkodni.

“Néhány percig a szurkolók is megzavarodtak, majd elkezdték a nevemet kántálni. A menedzser sem haragudott rám, ez a kultúránkhoz tartozik. Hiszünk abban, hogy sportszerűség sokkal fontosabb annál, minthogy gólt szerezzük vagy érmet nyerjünk” - mondta Zadeh.


A tízpróbázó litván Darius Draudvila is az ellenfelét segítette ki a barcelonai atlétikai Európa-bajnokságon. A belorusz Andrej Kraucsankának ugrás előtt eltört a rúdja, úgy tűnt, fel kell adnia a versenyt. Több versenyzőtársától kért segítséget, de senki nem adott neki kölcsönbe rudat.

Végül Draudvila odaadta az övét, mint később kiderült, a jobbikat, míg a litván a tartalék szerrel versenyzett. A hét versenyszám után még vezető Draudvila végül a hatodik lett az Eb-n, míg Kraucsanka bronzérmes. Draudvila szerényen nyilatkozott a fair play díjáról.

“Mindig is azt éreztem, hogy a tízpróbázok sokkal jobban összetartanak, mint a többi atléta. Ha megkérnek valamire, nem kell kétszer mondani. Tettem, amit tennem kellett.”

Feng Gao is sportszerűen viselkedett, annak ellenére, hogy ellenfele minden eszközt bevetett ellene. A kínai az Ázsiai Játékok 60 kilós szabadfogású bronzmeccsén birkózott Ahmadi Zarinkolaei Saiddal.

Az iránit sportszerűtlenségéért többször is, egyszer az ellenfele megharapásáért figyelmeztette a bíró. A mérkőzést végül Feng Gao nyerte a végére lábsérülést szerzett Saiddal szemben. Az állni is alig tudó iránit felkapta, és a karjaiban vitte az öltözöbe.

“Nem gondolkodtam, csak láttam, hogy összeesik. Nem tudtam úgy tekinteni rá, mint egy ellenfélre, csak mint egy birkózótársra”  - beszélt a díjátadó után érzéseiről Feng Gao.

A brazil lovas, Rodrigo Pessoa valsószínűleg egy éremről mondott le a Lovas Világjátékokon. A  világ- és olimpiai bajnok Pessoa Kentuckyban ugrásban bejutott a négyes döntőbe.

Csakúgy, mint a fiatal szaúd-arábiai Abdullah Sharbatly, aki először volt egy nívós verseny döntőjében. A szaúdi Pessoa Rebozza nevű lovával teljesítette az ugróversenyt. A rajtja előtt azonban kikérte a brazil tanácsát. Pessoa hosszasan magyarázta Sharbatlynak, hogyan ugrasson a lóval, és hogy tud vele legbiztosabban átjutni a legnehezebb akadályokon. A tanácsok hasznosak voltak, Sharbatly ezüstérmes lett, míg Pessoa csak a negyedik helyre volt jó.