Világcsúcshoz közel az iszákos magasugró

2011.01.31. 19:46
Ivan Uhov 238 centivel győzött a csehországi Hustopecében rendezett fedettpályás ugrógálán. A 244-es világcsúccsal is megpróbálkozott, két kísérletéhez nem sok hiányzott.

Az orosz évről-évre biztos formát mutat, fedettpályán a legjobbak közé számít, jó eredményeivel is nehezen feledteti botrányát. 2008-ban a lausanne-i atlétikai Grand Prix-n szerelmi bánata miatt a verseny alatt rendesen bevodkázott. Részegen menni is alig tudott, nem hogy érvényeset ugrani. A magatehetlen magasugróról készült felvételek a videómegosztók sztárjává tették az atlétát.

Az orosz szövetség akkor egyéves eltiltással fenyegette, végül megkönyörültek rajta, Uhov tovább versenyezhetett.

2009-ben meg is szolgálta a bizalmat, 240 centivel övé lett az év fedettpályás eredménye, majd márciusban Torinóban 232-vel megnyerte a fedettpályás Európa-bajnokságot is. 2009 szeptemberében a salgótarjáni ugrógálán 231 centivel győzött. 2010-ben a dohai fedettpályás világbajnokságon sem tudta legyőzni őt senki, ott 236-tal nyert, öt centit vert a második Ribakovra.

Fedettpályán a legjobbak közé tartozik, ezt a hétvégi hustopecei versenyen is bizonyította, bár nem kezdte simán a versenyt. A 220-as magasságon elsőre nem jutott át, másodikra már könnyedén átvitte. 224-en, 230-on és a 234-en már nem volt problémája, magabiztosan, elsőre átugrotta mindet. A 238-on csak másodjára jutott át, de aztán rögtön a 244-es világcsúcsra tetette a lécet.

Uhov majdnem átvitte a 244-es rekordmagasságot
Uhov majdnem átvitte a 244-es rekordmagasságot

A 243-as világrekordot a nézőtéren is helyet foglaló kubai Javier Sotomayor állította fel még 1989-ben Budapesten. Uhov két bizató kísérletet is tett a 244-en, mindkétszer nagyon közel volt a rekordhoz, de végül lehúzta a lécet. "Tudtam, hogy nagyon jó formában vagyok. Úgy éreztem, meg tudom csinálni, ezért tetettem egyből rekordmagasságra. Azt hiszem, a közeljövőben sikerülni fog, ha kijavítok néhány technikai hibát” .