A magyar sport szerencsétlenkedései

2011.02.05. 15:17
Eddig nem volt igazán nagy baj sportolók, sportvezetők figyelmetlenségéből, a világbajnok birkózónak viszont az olimpiájába kerülhet egy hiba. Összegyűjtöttünk pár múltbeli trehányságot, bénázást, amelyek emlékezetessé váltak.

A kellő gondosság hiánya, oda nem figyelés miatt hagyja ki a londoni olimpiát Kiss Balázs és Szepesi Nikolett. A világbajnok birkózó Kiss olyan táplálék-kiegészítőt szedett, amelyben tiltott anyag volt. Egyéves eltiltást kapott, de ha felet kap, akkor most nem lenne gond. Erről a szabályról nem tudtak a hazai szövetségben, így nem is harcoltak azért, hogy csak hat hónapot hagyjon ki.

A már visszavonult Szepesi nem jelezte a időben visszatérését a nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél (WADA), ezért büntették. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályozása értelmében nem versenyezhetnek Londonban. Szepesi ott fejezhette volna be karrierjét, ehelyett ismét visszavonult, Kiss aranyesélyes lett volna, nem indulhat, hacsak a Sportdöntőbíróság másként nem határoz.

Nagy Orsolya kardvívó tavaly szembesülhetett azzal, milyen az, ha figyelmetlenül, flegmán neveznek be valakit egy versenyre: a genti Világkupán nem tudott rajthoz állni, mert a szövetség Nagy Petra nevét küldte el. Nagy Orsolyának esélye sem volt, hogy megvédje címét, világranglista-pontokat veszített, a szövetségben Jánosi Zsuzsa fegyelmit kapott, mert hanyagul végezte a dolgát.

Többen beszedtek már olyan szert, amit nem lett volna szabad. Az olimpiai bajnok vízilabdázó Varga Zsolt NeoCitran miatt kapott kisebb eltiltást, de a sydneyi olimpián részt vehetett. A 2003-as kézilabda világbajnokságon a peremembernek számító Katzirz Dávid vízhajtót szedett, de elmulasztotta erről orvosát tájékoztatni.

Pechére őt vizsgálták meg, és ha komolyan nem is forgott veszélyben, hogy a végül hatodik helyen végző csapat elveszítheti olimpiai helyét, az eset okozott pár álmatlan éjszakát okozott a hazai vezérkarnak, a kapitánynak.

A fogyasztási fegyelmezetlenség iskolapéldája Lakatos Pál tíz dekája, aki ennyivel esett át a súlyhatáron. Már ott volt Atlantában, nem bokszolhatott a 48 kilósok között az 1996-os olimpián.

Nagy figyelmetlenség volt, amikor Czene Attila lóhalálában ért oda előfutamára. A jelenlegi sportállamtitkár a 200 gyors indításáról éppen csak nem maradt le az 1995-ös Eb-n.

Az evezős válogatottat a tatai madártej készítette ki a világbajnoki rajt előtt, kilenc versenyző mondta le a részvételt, a Pető, Haller páros nem védhette meg világbajnoki aranyérmét.

Ennél riasztóbb történet, hogy Igaly Dianát rendőrök vitték el lőteréről, mert állítólag zavarta a budaörsi lakók nyugalmát. Az olimpiai bajnok skeetlövő a 2008-as olimpiára még kijutott, de négy éve hiába vár arra, hogy kaphasson végre egy olyan lőteret, ahol zavartalanul készülhet.

A világbajnok Berki Krisztiánnak nem volt olyan sportszere 2010-ben, amelyen felkészülhet a nagy nemzetközi versenyekre. Ezt orvosolta a Magyar Olimpiai Bizottság, vettek neki egy olyan lovat, amilyenen a vb-n valamint az olimpián tornáznak.

A 2008-as öttusa Európa-bajnokságon a mobilmedence vize folyt el egy éjjel, de a férfi versenyt végül sikerült megrendezni

Tavaly a futballban is volt megmosolyogtató, egyúttal durva hiba is: a Debrecen Európa Liga meccse előtt Máté Pétert nem nevezték be, Herczeg András edző ezt nem tudhatta, becserélte a bolgár Liteksz ellen. Felmerült, hogy a védő jogosulatlan játéka miatt akár ki is zárhatják a Lokit, végül pénzbüntetéssel megúszta a bajnoki címvédő, bár az UEFA-nál nyilván presztízsveszteség érte.

Több magyar futballistával előfordult, hogy elutazott a világ másik végére, és a kiszemelt csapattól nemhogy csapatvezető, de senki sem várta. Többnyire a helyszínen derült ki, hogy csatár helyett védőt akarnak, bal lábas játékosuk van, jobb lábasuk viszont nincs. Mátyus Jánosnak volt ilyen törökországi kalandja, Nyerges Krisztiánnak pedig tavalyelőtt hasonló esete Kínában: a mesés körülmények helyett a magyarnál is rosszabbak fogadták, és még meg is sérült.

A megfelelő körültekintés néha már akkor is hiányzott a sportból, amikor még nem iparágként működött, előfordult, hogy a versenyzőt kiszolgáló személyzet amatőr hibákat ejtett, elég az elhibázott mexikói vb-felkészülésre gondolni. 1969-ben még világsztárok játszottak a magyar válogatottban, a vezetés Sós Károlyt hívta vissza az NDK-ból. A kapitány nem akart jönni, hozzáállását meg is határozta ez az attitűd, és igazán nem is akart változtatni rajta. Volt, hogy tizenkét játékost rakott fel a mágnestáblára a taktikai értekezleten, Göröcsöt Tichynek szólította, mert a becenevét, a Titit hallhatta maga körül mindenfelé.