Uhov és Di Martino nyerte a besztercei ugrógálát

2011.02.10. 13:15

A férfiak és a nők versenye is magas színvonalú küzdelmet, nagyszerű eredményeket, ráadásul kis híján világcsúcsot is hozott a Besztercebányán szerda este rendezett magasugró viadalon, melyen az orosz Ivan Uhov 238 centméterrel, az olasz Antonietta Di Martino pedig 204-gyel nyert.

A két hete Hustopecében is 238-ig jutott Uhov a szlovákiai városban is roppant magabiztosan versenyzett, az viszont valószínűleg még őt is meglepte, hogy a csehországival ellentétben ezúttal óriási küzdelemre késztették. A színvonalról sokat elárul, hogy 230-nál még hatan voltak versenyben, s Uhov még akkor sem érezhette magát győztesnek, amikor - a korábbi magasságokhoz hasonlóan - a 234-et is elsőre vitte, mivel hozzá hasonlóan az amerikai Jesse Williams szintén hiba nélkül menetelt. A győzelemről a 238 centiméter döntött, mely felett Uhov elsőre átlibbent, míg a már 234-gyel is egyéni csúcsot döntött amerikai háromszor hibázott.

Uhov ezek után, csakúgy mint Hustopecében, világcsúcsmagasságra, 244 centméterre emeltetett, melyen mindhárom kísérleténél szinte csak egy hajszállal húzta le a lécet. Így Javier Sotomayor 1989-ben, Budapesten elért 243-as csúcsának megjavítására továbbra is várni kell.

Az oroszok fedettpályás világbajnokának gálaelőadására a szervezők és a szurkolók is számíthattak, ám a női verseny egyértelműen mindenkit elképesztett. Miután a horvát Blanka Vlasic és a német Ariane Friedrich, a szám jelenlegi legjobbjai bejelentették, hogy nem versenyeznek a fedettpályás szezonban, senki sem gondolhatta, hogy igazán kiugró eredmény születik ezen a télen, az olaszok ugrója azonban minden kétkedőre rácáfolt. Di Martino nagyszerűen versenyzett szerdán, 182 centin kezdett, s egészen 204-ig minden magasságot elsőre ugrott. A 32 éves sportoló már a 202-vel új fedettpályás országos csúcsot ért el, melyet további két centivel megjavított, miután harmadikra a 204-et is sikerrel vette.

A mindössze 169 centis olasz versenyző révén egyfajta világrekord mégiscsak megdőlt Besztercebányán, ugyanis Di Martino - korábbi legjobbját megdöntve - 35 cm-rel ugrott nagyobbat saját magasságánál. A 2007-es oszakai, szabadtéri világbajnokság ezüstérmese a japán városban 203-mal lett dobogós, és azóta 34 centis plusszal tartotta e különleges csúcsot.